Hyppää sisältöön

Pääministeri Cameron varoitti: Britannia voi jättää EU:n, jos Juncker valitaan komission johtoon

Britannian pääministeri kertoi tiistain EU-huippukokouksessa, että EPP:n Jean-Claude Junckerin valinta EU-komission johtoon saattaa johtaa siihen, että britit äänestävät maan ulos unionista. Asiasta uutisoi saksalaislehti Der Spiegel.

Britannian pääministeri David Cameron. Kuva: Oliver Hoslet / EPA

Pääministeri David Cameron varoittaa, ettei hän voi taata Britannian EU-jäsenyyttä, jos keskustaoikeisto EPP:n Jean-Claude Juncker valitaan Euroopan komission johtoon. Cameronin lausunnosta uutisoi Der Spiegel.

EU-jäsenmaiden johtajat nimittävät komission puheenjohtajan, mutta europarlamentti hyväksyy nimityksen. Junckerin ryhmä EPP sai viikon takaisissa vaaleissa eniten paikkoja europarlamentissa, ja Junckerin mukaan komission puheenjohtajan paikka kuuluu hänelle.

Cameron oli kertonut kantansa Junckerin mahdolliseen valintaan viime tiistain EU-huippukokouksen yhteydessä. Kokoukseen osallistui 28 jäsenmaan johtajat, ja Suomea tapaamisessa edusti pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

Der Spiegelin mukaan kokouksen osallistujat olivat ymmärtäneet Cameronin kommenttien tarkoittaneen, että enemmistön tuki Junckerille saattaa horjuttaa Britannian hallitusta siinä määrin, että maassa pitäisi järjestää aikaistettu kansanäänestys EU:n jäsenyydestä.

Kokouksen osallistujien mukaan tämä tarkoittaisi hyvin suurella todennäköisyydellä, että britit äänestäisivät maan ulos Euroopan unionista.

Pääministeri Cameronin edustaja ei kommentoinut Spiegelin artikkelia. Juncker puolestaan pyysi saksalaislehti Bildissä sunnuntaina EU-jäsenmaiden johtajia olemaan nöyrtymättä vähemmistön tahdon edessä.

– Eurooppa ei saa antaa itseään kiristettävän, Juncker sanoi.

Junckerin mukaan enemmistö Eurooppa-neuvoston kristillisdemokraattisista ja sosialistijohtajista tukee häntä komission johtoon.