1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Juutalaismuseon ammuskelusta epäilty tunnusti – vietti yli vuoden Syyriassa

Marseillessa pidätetty ranskalaismies on nauhoittanut videon, jossa hän tunnustaa veriteon ja esittelee aseitaan.

Ulkomaat
Frederic Van Leeuw
Belgian liittovaltion syyttäjän Frederic Van Leeuw piti tiedotustilaisuuden 1. kesäkuuta.Julien Warnand / EPA

Brysselin Juutalaisen museon ammuskelusta epäilty ranskalaismies on viettänyt yli vuoden Syyriassa, kertoo syyttäjä. Syyttäjän mukaan mies on myös kuvannut lyhyen videon, jossa hän kertoo tehneensä hyökkäyksen.

Videolla mies esittelee aseitaan, joilla hän kertoo ampuneensa museossa 24. toukokuuta, kertoi Pariisin syyttäjä Francois Molins tiedotustilaisuudessa. Epäillyllä oli Kalashnikovinsa lisäksi valkoinen lippu, jossa oli Syyriassa vaikuttavan ISIS-liikkeen nimi arabiaksi.

Mies pidätettiin Marseillessa, Etelä-Ranskassa perjantaina ja pidätyksestä kerrottiin sunnuntaina. Molins vahvisti, että pidätyshetkellä miehellä oli matkalaukussa mukanaan automaattiase ja toinen ase, jotka olivat samanlaisia kuin Belgian verilöylyssä käytetyt.

Pidätetty on 29-vuotias ranskalaismies, jolla on tiettävästi yhteyksiä Syyrian islamistitaistelijoihin. Lähteiden mukaan mies on ollut Ranskan tiedusteluviranomaisten seurannassa. Syyttäjät eivät kuitenkaan voineet vahvistaa, mitä epäilty oli tehnyt Syyriassa, minne hän lähti Ranskasta vuonna 2013.

Miehen kerrotaan olevan kotoisin pohjoisranskalaisesta Roubaix'n kaupungista. Syyttäjän mukaan hän kääntyi radikaaliin islamiin vankilassa, jossa hän oli ollut viisi kertaa.

Oikeuslähteiden mukaan mies ei ole sanonut sanaakaan pidätyksensä aikana. Häntä voidaan pitää pidätettynä tiistaihin saakka, mutta jos epäilynä on terroriteon mahdollisuus, torstaihin saakka.

Viime viikon lauantain ampumistapauksessa kuoli israelilainen pariskunta ja ranskalainen nainen. Vaikeasti haavoittunut nuori belgialaismies joutui sairaalahoitoon ja viime viikolla kerrottiin, että hän on aivokuollut. Teon motiiviksi on epäilty juutalaisvastaisuutta.

Verilöyly on herättänyt huolta siitä, että sadat Syyriaan taistelijoiksi lähteneet eurooppalaiset saattaisivat tehdä iskuja kotimaissaan. Muun muassa YK ja Yhdysvallat ovat varoittaneet asiasta.

Ranskan viranomaisten mukaan ainakin noin 780 ihmistä on lähtenyt Syyriaan taistelijoiksi pelkästään Ranskasta.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi