Raahen saastuneita saaria puhdistetaan käsipelillä

Rautaruukin Raahen tehtaan öljyvahingon seurauksena raskasöljy on saastuttanut ainakin neljän saaren rantoja. Maanantaiaamusta alkaen rantoja puhdistetaan käsin.

Kotimaa
Raahen satama
Timo Sipola / Yle

Raahessa jatketaan mereen valuneen öljyn puhdistusta. Rautaruukin Raahen tehtaalla perjantaina sattuneen öljyvuodon takia ainakin neljän saaren eli Kumpeleen, Selkämatalan, Vesimatalan ja Iso-Kraaselin rannat ovat osin saastuneet.

Rautaruukin mukaan öljyä on vuotanut tehtaan voimalaitoksen kattilan huoltotöiden yhteydessä noin 14 kuutiota- Siitä suurin osa päätyi maahan. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon öljyä on vuotanut mereen.

Öljy levinnyt laajalle alueelle

Saastuneita saaria puhdistetaan maanantaina pelastuslaitoksen, puolustusvoimien ja vapaaehtoisten voimin.

- Öljyä on aika laajalla alueella. Viikonlopun aikana puomitimme satama-altaita ja otimme öljyä talteen imuautolla. Olemme saaneet lisää torjuntavoimaa puhdistamaan saarten rantoja, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomestari Juhani Meistamo kertoo.

- Puhdistustyö on käsityötä. Öljy rapataan kivistä pois ja pistetään ämpäriin ja keräilysäkkeihin. Kaikkea öljyä ei todennäköisesti saada pois.