1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alueellinen yhteistyö

Rautio perää tiivistä seutuyhteistyötä

Vaikutusvalta hämäläisten sosiaali- ja terveysasioihin hupenee, jos Hämeenlinnan seudun kunnat eivät ala tehdä tiivistä seutuyhteistyötä. Tätä mieltä on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

alueellinen yhteistyö

Rautio toivoo tiivistä seutuyhteistyötä, jotta Hämeenlinnan seudulla on edes jonkinlaista päätösvaltaa, kun SOTE -alueet muodostetaan. Valtio on jakamassa vastuun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista viidelle suuralueelle.

Tässä jaossa suuret kaupungit, kuten Tampere, saavat merkittävästi valtaa vaikuttaa SOTE -päätöksiin. Sari Rautio näkee, että Hämeenlinnan seudun vaikutusmahdollisuuksien lisääminen vaatii yhteistyötä.

– Tämä on asia, jossa pitäisi hyvinkin vahvasti edetä seudullisesti.

Sari Raution mukaan Hämeenlinnan vaikutusvalta uudella SOTE-alueella on noin kuuden prosentin luokkaa, Hattulan ja Janakkalan vastaava luku on alle prosentin molempien.

– Kun vaikutusvalta on tätä luokkaa niin kyllä tässä pitää yhteistyötä tehdä ja etsiä niitä yhteisiä ratkaisuja. Itse uskon siihen, että vähemmän hallintoa ja enemmän yhdessä tekemistä on oikea tapa edetä.

Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan kunnanhallitukset käsittelevät maanantaina esityksiä yhteisen palvelutuotannon toteuttamisesta seudulla. Sari Rautio kiittelee viranhaltijoiden avarakatseisuuttaa suhteessa yhteisten palveluiden kehittämiseen.

– Etenkin lastensuojelussa ja terveydenhuollossa on saatavilla yhdessä tehden paljon parannusta, samoin maankäytön suunnittelussa. Harvialan alueen suunnittelu yhdessä Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa on konkreettista seudun kokonaisedun katsomista. Nyt on aika sitten poliitikkojen ottaa kantaa, miten yhteistyötä halutaan aidosti tehdä, sanoo Rautio.

Lue seuraavaksi