1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ilmastoasiantuntija: Ilmastonmuutos näkyy ihmisten terveydentilassa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisten terveyteen ovat sekä myönteisiä että kielteisiä. Selvimmin terveysvaikutukset näkyvät ilmastollisissa ääri-ilmiöissä, kuten helleaalloissa, myrskyissä tai hyvien kylmien jaksojen aikana.

Reija Ruuhela
Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia myös ihmisten terveyteen. Vaikutukset ovat sekä myönteisiä, että kielteisiä vaikutuksia: kuumuus voi tappaa, lämpö ja kosteus vaikuttavat mm. joidenkin tautien leviämiseen. Toisaalta kylmyyden aiheuttamat ongelmat häviävät. Aiheesta oli Aamu-tv:ssä keskustelemassa ilmastoasiantuntija Reija Ruuhela Ilmatieteen laitokselta.

Ilmastonmuutos näkyy väistämättä vähitellen ihmisten terveydentilassa myös Suomessa, sanoo ilmastoasiantuntija Reija Ruuhela Ilmatieteen laitokselta.

- Ilmastonmuutos on meneillään jo nyt. Terveysvaikutukset tuntuvat koko ajan.

Selvimmin terveysvaikutukset näkyvät ilmastollisissa ääri-ilmiöissä, kuten helleaalloissa, myrskyissä tai hyvien kylmien jaksojen aikana. Ääri-ilmiöiden yleistyessä niiden terveysvaikutukset lisääntyvät. Ilmastonmuutoksella on sekä hyviä, että huonoja vaikutuksia ihmisen terveyteen.

- Esimerkiksi näin kesäaikaan helleaallot yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Tähän liittyy muun muassa hellerasitusta. Myös sydän- ja hengitystieoireista kärsivien ihmisten oireet saattavat pahentua. Rankkasateet saattavat aiheuttaa talousveden pilaantumista, luettelee Reija Ruuhela.

Lisäksi hyönteisten aiheuttamat taudit voivat lisääntyä tulevaisuudessa.

- Ajankohtainen huolenaihe on puutiaisten aiheuttamat ongelmat. Punkit leviävät vähitellen ilmastollisesti suotuisimmille alueille eli käytännössä kohti pohjoista ilmastonmuutoksen seurauksena, sanoo Ruuhela.

Toinen säästä ja ilmastosta riippuvainen eläimen levittämä tauti on myyräkuume. Tämän Ruuhela arvioi kuitenkin mahdollisesti vähenevän ilmastonmuutoksen seurauksena.

- Myyräkuumeessa on muutaman vuoden välein toistuva sykli. Jos hyvin käy, niin ilmastonmuutoksen seurauksena tämä syklisyys saattaisi hieman vähentyä ja sitä kautta myös myyräkuume, kertoo Ruuhela.

Talviaikaan ihmisen terveyttä uhkaavat taas erilaiset ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat terveysvaikutukset kuin kesällä.

- Talvista on tulossa entistä pimeämpiä kun lumipeite vähenee ja pilvisyys lisääntyy. Tämä voi pahentaa esimerkiksi kaamosmasennuksen oireita. Toisaalta kun talvet lämpenevät, niin kylmään liittyvät terveysuhat helpottavat, huomauttaa Ruuhela.

Ilmatieteen laitoksen ilmastoasiantuntija Reija Ruuhelan mukaan haitat voittavat hyödyt kun tarkastellaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia terveysvaikutuksia.

- Jos laajennetaan näkökulmaa maailmanlaajuiseksi, niin esiin nousee kaikenlaiset katastrofit, kuten myrskyt ja tulvat. Mutta myös hitaasti etenevät katastrofit kuten esimerkiksi kuivuuden seurauksena nälänhätä ja ruokahuolto. Rankkasateiden seurauksena taas leviävät vesivälitteiset taudit, kuten muun muassa kolera.

Tämänkaltaiset uhkat on Ruuhelan mukaan syytä huomioida myös Suomessa.

- Matkailijoiden on syytä muistaa ottaa selvää, minkälaisia tautiriskejä kohteessa on.

Riskeihin voi kuitenkin Ruuhelan mukaan varautua.

- Tietoisuutta lisäämällä voi varautua näihin riskeihin. Myös sääpalvelut ovat yksi konkreettinen keino, kun lähestytään tälläista ääritilannetta, joka voi lisätä terveysriskiä. Tähän liittyy erilaisia varoituspalveluita, kuten helteeseen ja kylmyyteen liittyvät varoitukset.