1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokoomus panttaa puoluekokousedustajien nimiä – vetoaa lakiin

Kokoomus ei luovuta puoluekokousedustajien nimiä koottuna listana esimerkiksi toimittajille. Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan kokoomus noudattaa asiassa lain vaatimuksia.

Kotimaan uutiset
Jyrki Katainen kohottaa kukkapuskaa.
Rovaniemen puoluekokous valitsi Jyrki Kataisen jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana.Yle

Suomen pääministeri valitaan käytännössä kesäkuun puolivälissä kokoomuksen puoluekokouksessa. Kokousedustajat valitsevat pääministeri Jyrki Kataiselle seuraajan puolueensa johtoon, ja äänestyksestä odotetaan tiukkaa kamppailua Paula Risikon, Alexander Stubbin ja Jan Vapaavuoren välillä.

Pääministerin valitsijoiden nimiä ei suomalaisille kuitenkaan haluta kertoa. Kysyttäessä kokoomuksen puoluetoimistosta kerrotaan, että valitsijoiden nimiä ei anneta julkisuuteen koottuna listana, mutta niitä voi kyllä kysellä jokaisesta puolueosastosta erikseen.

Esimerkiksi SDP antoi julkisuuteen tiedon puoluekokousedustajien nimistä hieman ennen puoluekokousta.

Kokoomus vetoaa lakiin henkilörekisteristä

– Emme ole kysyneet edustajilta lupaa, voiko heidän tietojaan luovuttaa eteenpäin, puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo.

Ovetko tiedot siis salaisia?

– Eivät sillä tavalla, että jokaisella yhdistyksellä on mahdollisuus nimetä edustajansa kokoukseen. On yhdistysten asia päättää, kertovatko he edustajansa vai eivät. Sen sijaan ihmisistämeille puolueelle muodostuva rekisteri on tulkintamme mukaan henkilörekisteri, jota ei voida luovuttaa ulkopuolisille ilman lupaa, Tujunen sanoo.

Puolueelle muodostuva rekisteri on tulkintamme mukaan henkilörekisteri, jota ei voida luovuttaa ulkopuolisille ilman lupaa.

Puoluesihteeri Taru Tujunen

Kuinka suuri voitto tai tappio kokoomukselle on, että media ei voi tehdä etukäteen tarkkoja gallupeja puheenjohtajavaalin kannatusluvuista?

– Emme arvioi tekemisiämme tämäntyyppisten kyselyjen kautta. Meidän tehtävämme on toimia lakien ja pykälien mukaan. Kokoomuksen puoluekokousväki osaa hyvin valita puolueelle puheenjohtajan. Puoluekokouspaikalla mediat ovat ennen tehneet ovensuukyselyitä ja odotan, että sellaisia järjestetään myös tällä kertaa. Ne sopivat meille oikein hyvin.

Puoluekokous Lahdessa

Kokoomuksen paikallisosastoilla on oikeus lähettää puoluekokoukseen yksi edustaja kolmeakymmentä jäsenmaksun maksanutta jäsentä kohti. Lisäksi jokaisella kokoomuksen jäsenliitolla ja piirillä on oikeus lähettää edustajia kokoukseen.

Meidän tehtävämme on toimia lakien ja pykälien mukaan.

Puoluesihteeri Taru Tujunen

Tujunen odottaa noin 850 äänivaltaista kokousedustajaa. Lisäksi paikalle tulee runsaasti seuraajia, joilla ei ole varsinaista äänioikeutta.

Kokoomuksen puoluekokous pidetään 13.6.–15.6. Lahdessa.

Yle Uutiset on tehnyt toukokuun alussakyselynkokoomuksen yhdistyksiä johtaville aktiiveille siitä, ketä he kannattavat puolueen johtoon. Vastanneiden 310 puheenjohtajan joukossa eniten kannatusta keräsi tuolloin Paula Risikko.

Klo 14:16 täsmennetty, että SDP antoi julkisuuteen tiedon edustajien nimistä ennen puoluekokouksen alkua.

Lue seuraavaksi