Väitös: Rintaruokinnalla ei juurikaan vaikutusta terveyteen aikuisiällä

Lastentautien erikoislääkärin Satu Pirilän väitöstutkimuksen mukaan rintaruokinnan kestolla ei ollut suurta vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskin kasvuun, eikä kehonkoostumukseen.

Kotimaa
Vauva imee rintaa.
Riku Kaminen / Yle

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lapsen saamalla rintaruokinnalla ei ole juurikaan vaikutusta hänen terveyteen myöhemmin aikuisiässä.

Lastentautien erikoislääkäri Satu Pirilä tutki rintaruokinnan vaikutuksia aikuisiän terveyteen. Hän keskittyi tutkimuksessaan rintaruokinnan merkittävyyteen suhteessa osteoporoosiin, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin ja kehonkoostumukseen.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi rintaruokinnan kestolla ei ollut suurta vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskin kasvuun, eikä kehonkoostumukseen.

– Rintaruokinta on luonnollisin ja suositeltava tapa ruokkia imeväisikäistä lasta, mutta kansanterveydellisesti suurempi vaikutus myöhempään sairastavuuteen on liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla, Pirilä sanoo tiedotteessa.

Väitöksen tutkimusaineisto on koottu HYKS:n Naistenklinikalla vuonna 1975, jolloin syntyneiden lasten rintaruokinnan kestoa tilastoitiin. Tuolloin tutkimukseen osallistuneista lapsista lähes 160 osallistui Pirilän väitöstutkimukseen myös kolmikymppisinä.

Pirilän väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 6. kesäkuuta.