1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Guggenheim-säätiö vaatii lisämaksuja Bilbaon museolta

Bilbaon Guggenheim-museo Espanjassa joutuu tänä vuonna neuvottelemaan uuden sopimuksen yhdysvaltalaisen Guggenheim-säätiön kanssa. Säätiö haluaa uuteen sopimukseen vuotuisen lisenssimaksun.

Ulkomaat
Guggenheim museo Espanjan Bilbaossa.
Alfredo Alday / EPA

Vuonna 1997 ovensa avannut Espanjan Bilbaon Guggenheim-museo maksoi aikoinaan 133 miljoonaa euroa. Siitä jopa 12 miljoonaa meni lyhentämättömänä Guggenheim-säätiölle, joka nyt halajaa uutta sopimusta ja lisää rahaa lisenssirahan muodossa.

– Säätiö haluaa jatkossa periä vuotuisen lisenssimaksun, jollaista tähän asti ei ole ollut, kertoo Bilbaon pormestari Ibon Areso Yle Uutisten haastattelussa.

Bilbaon Guggenheim-sopimus päättyy tänä vuonna ja neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään. Toistaiseksi säätiölle on maksettu näyttelykulujen lisäksi vain tuo 12 miljoonan euron suuruinen kertamaksu.

– Me olemme lisenssimaksusta hieman empivällä kannalla. Vaikka ymmärrämme, että yhteistyöhön täytyy osallistua taloudellisesti, Areso muotoilee.

Bilbaon sopimuksessa on ollut myös veto-oikeus muihin Guggenheim-hankkeisiin Euroopassa. Helsingin hanke hyväksyttiin arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvänä.

Vielä ei ole tietoa säilyykö veto-oikeus uudessa sopimuksessa - neuvottelut käydään vuoden loppuun mennessä.

Guggenheim-arkkitehtikilpailu alkaa Helsingissä

Suomessa kansainvälinen ja kaikille avoin Guggenheim-museorakennuksen arkkitehtikilpailu käynnistyy keskiviikkona. Kilpailun arvioidaan kestävän noin vuoden ja siihen on budjetoitu arviolta 2,2 miljoonaa euroa.

Guggenheim-säätiö kertoo valmistelleensa kilpailua yhdessä Suomen arkkitehtiliiton, Helsingin kaupungin ja Suomen valtion kanssa. Kilpailuun odotetaan osallistuvan nimekkäitä arkkitehtejä ympäri maailman.

Lue seuraavaksi