yle.fi-etusivu

Vantaanjoen kalakuolemien syy voi jäädä arvoitukseksi

Asiantuntijan mukaan Vantaanjoen kalakuolemien syynä voi olla jätevesipäästö, kalatauti tai jokin ongelma kalojen istutuksessa. Vantaanjoesta Hyvinkäältä löydettiin perjantain ja lauantain aikana kymmeniä kuolleita kirjolohia.

Kotimaa
Kuollut kala Vantaanjoen pääuomassa Hyvinkään Vanhanmyllynkoskella.
Vantaanjoesta löytyi kymmeniä kuolleita kirjolohia.

Vantaanjoesta Hyvinkäältä löytyi perjantaina ja lauantaina kymmeniä kuolleita kirjolohia. Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoki-vastaavan Kari Stenholmin mukaan kalakuolemien syy voi jäädä arvoitukseksi.

- Jätevesipäästö on yksi mahdollisuus. Toinen vaihtoehto voi liittyä kalojen tauteihin tai vastustuskyvyn huonouteen.

Stenholmin mukaan Vantaanjoen kalakuolemien tyypillisiä syitä ovat aiemmin olleet jätevesipäästöt. Tällä kerralla paikan päällä ei ollut kuitenkaan havaittavissa hajua tai mitään muuta, mikä kertoisi päästöstä.

- Jätevesipäästöjä Vantaanjoella on paljon. Niitä on kymmeniä vuosittain. Läheskään jokainen jätevesipäästö ei aiheuta kalakuolemia. Kalakuolemia on harvakseltaan, ei joka vuosikaan.

Uudenmaan ELY-keskuksen tietoon ei ole tullut jätevesipäästöjä. ELY-keskuksen mukaan Hyvinkään jätevesiverkosto on tarkastettu maanantaiaamuna eikä siitä ole löytynyt ongelmia.

Istutetut kalat herkempiä kuin luonnonkalat

Kaikki Vantaanjoella viikonloppuna nähnyt kuolleet kalat ovat olleet kirjolohia. Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaajoki-vastaavan Kari Stenholmin mukaan istutetut kirjolohet ovat heikompia niin tautien kuin mahdollisten jätevesipäästöjenkin suhteen.

- Luonnonkalojen immuunipuolustusjärjesteelmä on paljon parempi. Luonnonkalat kestävät usein taudinaiheuttajia paremmin kuin istutetut kalat.

- Jätevesipäästössä tapahtuu suurta hapenkulutusta, ja kalat kuolevat hapen puutteeseen. Kirjolohilla lohikaloina hapentarve on suurempi kuin esimerkiksi särjillä tai ahvenilla. Kun kaloja rupeaa kuolemaan hapenpuutteeseen, niin ensimmäisenä kuolevat lohikalat, Stenholm kertoo.

Kirjolohet oli istutettu Vantaanjokeen viikko sitten maanantaina. Kari Stenholm pitää yhtenä vaihtoehtona myös sitä, että istutustapahtumassa olisi mennyt jotain pieleen ja kuolemat aiheutuisivat siitä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena