Kaj Turunen: Sidonnaisuusrekisterin sietääkin olla avoin – reilun avoimuuden koskettava myös kunnallispolitiikkaa

Julkinen sidonnaisuusrekisteri ei ole perussuomalaisten kansanedustajan mielestä mikään ongelma. Hän laajentaisi sen koskemaan kunnallisvaltuutettuja.

Kaj Turunen
Kaj Turunen
Yle

Viime päivien keskustelu julkisen sidonnaisuusrekisterin tarpeellisuudesta on savonlinnalaisen kansanedustajan Kaj Turusen (ps.) mielestä aivan turha: – On ihan reilua kertoa merkittävistä sidonnaisuuksista. Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin on jo vuosi sitten todennut, että Suomen nykytilassa on parantamisen varaa.

Pekka Ravin (kok.) työryhmän viimeviikkoinen ehdotus kansanedustajien sidonnaisuuksien ilmoittamisesta julkiseen rekisteriin on saanut hajanaista vastustusta. Mm. Kaj Turusen puoluetoveri, kansanedustaja Ismo Soukola ei vastusta sidonnaisuuksien valvomista, mutta suhtautuu epäillen julkiseen rekisteriin.

– En näe julkisessa rekisterissä mitään ongelmaa, Turunen sanoo.

– Laajentaisin sitä paljon laajempaan joukkoon kuin kansanedustajat, kunnallisella tasolla esimerkiksi olisi hyvä valtuutettujenkin kertoa merkittävät sidonnaisuudet. Kuntatasolla tehdään paljon esimerkiksi kaavoitukseen liittyviä asioita. Kyllä niissä sidonnaisuudet ovat merkittävässä asemassa.

– Mahdollisimman avoin pelikenttä on paras mahdollinen. Jos on merkittäviä sidonnaisuuksia, täytyy jäävätä itsensä päätöksenteosta ja päätöksen valmistelusta. Silloin peli olisi reilu.

– Itse ilmoitan kaikki sidonnaisuudet. En mieti, mikä on merkittävää tai ei. Toivon, että kaikki muutkin toimisivat nän.