1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tapio Wirkkalan lähes tuntematon posliinituotanto pelastettiin Suomeen

Muotoilija Tapio Wirkkala tunnetaan lasitaiteestaan. Wirkkala suunnitteli kuitenkin saksalaistehtaalle laajan posliiniesineiden malliston, joka on Suomessa huonosti tunnettu. Tilanne muuttuu, sillä kaustislainen yritys on ostanut merkittävän kokoelman saksalaiselta keräilijältä.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia posliiniesineitä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kaustisen Kulttuuri Oy on tehnyt esisopimuksen Tapio Wirkkalan posliinituotteiden kokoelmasta. Yli 400 esinettä sisältävä kokoelma on ostettu yksityiseltä saksalaiselta keräilijältä. Kokoelmasta tulee pysyväisnäyttely, joka esitellään yleisölle osissa. Ensimmäinen kattaus tulee nähtäville 2.6.2015, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta akateemikko Wirkkalan syntymästä.

Wirkkala on tunnettu erityisesti lasitaiteestaan. Hän suunnitteli kuitenkin saksalaiselle Rosenthalin tehtaille 1960–70-luvuilla laajan astia- ja koriste-esineistön malliston. Sen päätymisessä Kaustiselle on sattumallakin sormensa pelissä. 

– Saksalainen keräilijä oli etsinyt hyvää kotia tälle kokoelmalle. Me päätimme, että nyt tai ei koskaan. Kokoelma voisi joutua paikkaan, jossa se ei päätyisi nähtäville, pahimmassa tapauksessa ei tulisi lainkaan Suomeen ja jäisi ikuisesti unholaan, kuvaa Pekka Kivelä Kaustisen Kulttuuri Oy:stä.

Kyseessä on vastikään toimintansa aloittanut pieni, yksityinen yritys. Se keskittyy kaustislaisen kulttuurin edistämiseen muilta kuin musiikin osalta.

Wirkkalan tyyli toistuu myös posliinissa

Hankittu kokoelma sisältää 411 esinettä, joukossa kaikki Wirkkalan merkittävät Rosenthalin tehtaalle suunnittelemat posliinityöt: maljakoita, koriste-esineitä ja kahvialustoja.

Rosenthal-posliiniin ja –lasiin erikoistuneen perheyrityksen Brummer & Brummer Oy:n toimitusjohtaja Pekka Brummer luonnehtii kokoelmaa suomalaisittain erittäin tärkeäksi, sillä kyseisiä esineitä löytyy Suomesta vain joitain yksittäisiä.

– On kyse kuitenkin Suomen ehkä merkittävimmästä muotoilijasta, hänen elämäntyöstään ja siitä, että hänen 30-vuotista uraansa Rosenthalin tehtaalla posliinin parissa ei tunneta Suomessa laisinkaan. On aikakin, että se tulee esille!

Työt osoittavat Brummerin mukaan Wirkkalan olleen tyylilleen uskollinen myös posliinin parissa:

On kyse kuitenkin Suomen ehkä merkittävimmästä muotoilijasta, hänen elämäntyöstään ja siitä, että hänen 30-vuotista uraansa Rosenthalin tehtaalla posliinin parissa ei tunneta Suomessa laisinkaan.

Brummer & Brummer Oy:n toimitusjohtaja Pekka Brummer

– Jopa niin, että hän käytti samaa muotokieltä monissa esineissä, samaa koristeaiheita. Mutta uteliaana ihmisenä hän halusi kokeilla niitä eri materiaaleissa ja onnistui aivan loistavasti.

Pysyväisnäyttely esitellään osissa

Kokoelma saataneen Kaustiselle vuoden lopulla. Alkuvuosi kuluu luettelointiin, ja kesäkuun alussa 2015 näyttely avautuu yleisölle Kansantaiteenkeskuksessa. Kokoelma myös jää kuntaan pysyväisnäyttelyksi. Kaikkea ei kuitenkaan laiteta esille kerralla

– Siinä menee hyvinkin viisi vuotta, ennen kuin kaikki esineet ovat olleet kertaalleen esillä. Olemme varautuneet siihen, että tiettyjä esineitä pyydetään muihin näyttelyihin kiertämään ja se on ihan mahdollista.

Tapio Wirkkalan sukujuuret ovat Kaustisella. Wirkkala kävi kunnassa pienenä poikana sotaa paossa vuonna 1918. Hän vieraili Kaustisella myös 30- ja 50-luvuilla ja teki muun muassa kansanmusiikkijuhlien plaketin.

– Kyllä hän tänne yhteyttä piti ja tunsi juurensa, sanoo Pekka Kivelä Kaustisen Kulttuuri Oy:stä.