1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Väestöliitto: Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä "grooming" on vakava ilmiö

Groomingilla tarkoitetaan internetissä alkavaa nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen valmistelua. Väestöliiton mukaan sen vaikutuksista nuoren elämään ei puhuta tarpeeksi. Yhtenä syynä voi olla asian ympärillä olevat harhaluulot.

Kotimaan uutiset
Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio.
Erityisasiantuntija Maaret Kallio Väestöliitosta kertoo hyväksikäytön vaikutuksista nuoreen.

Netissä alkava nuoren seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen valmistelu eli niin sanottu grooming on yhä yleisempi ilmiö. Väestöliitosta ilmiötä kuvaillaan vakavaksi ongelmaksi, johon pitäisi löytää keinoja sen ennaltaehkäisemiseksi.

Erityisasiantuntija Maaret Kallio Väestöliitosta sanoo, ettei asiassa pitäisi kuitenkaan ylireagoida kieltämällä nuorilta netti ja älypuhelimet.

– Digitaalinen media on ihan eri tavoin läsnä meidän elämässä ja etenkin nuorten elämässä kuin esimerkiksi nyt aikuisten nuoruudessa, Kallio sanoo.

– Ilmiö näyttäytyy erittäin hyvin nettimaailmassa. Meidän on oltava hereillä, mitä siellä tapahtuu, ja tiedotettava, minkälaisia nämä hyväksikäyttävät suhteet ovat ja miten niitä voi tunnistaa, sanoo Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio.

Väestöliiton mukaan groomingin vaikutuksista nuoren elämään ei puhuta tarpeeksi. Kallion mukaan asiaan liittyy paljon myyttejä.

– Paljon ajatellaan, että seksuaalinen hyväksikäyttö on yhtä kuin yhdyntä, mikä ei pidä paikkaansa. Digitaalisessa mediassa siihen liittyy paljon eroottisia puheita ja kirjoituksia sekä kuva- tai videomateriaalia. Luonne on hyvin erilainen ja kyseenalainen, koska ne jäävät elämään myös sen jälkeen kun hyväksikäyttö on päättynyt, hän sanoo.

Väestöliiton asiantuntijoiden mukaan grooming etenee tyypillisesti niin, että ensin tekijä luo nuoreen luottamuksellisen suhteen ja sitä kautta houkuttelee hänet seksuaalisiin tekoihin. Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtuu tämän jälkeen internetissä ja ehkä sen jälkeen tapaamisessa kasvokkain.

Nuori ei useimmiten uskalla kysyä neuvoa aikuiselta, jos hän huomaa joutuneensa hyväksikäytetyksi. Tavallisesti tapahtunut halutaan vain unohtaa, arvioidaan Väestöliitosta.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijaryhmä on laatinut oikeudenkäyntejä varten lausunnon, jossa keskitytään groomingin alaikäisille aiheuttamiin vaikutuksiin. Väestöliitto toivoo lausunnon helpottavan asianajajien ja syyttäjien työtä.

Lue seuraavaksi