1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnot kolmelle

Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnot on jaettu. Palkinnot jakoi maanantaina 2.6. ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Ympäristöpalkinnot
Fortumin lämpölaitos Joensuussa.
Fortumin lämpölaitos Joensuussa.YLE / Ari Haimakainen

Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnot on jaettu. Yrityssarjassa palkittiin Fortum Power and Heat Oy:n Joensuun bioöljylaitos, yhteisösarjassa Kalliojärven kyläyhdistys Valtimolta ja henkilösarjassa Maaseudun sivistysliiton aluepäällikkö Timo Reko.

Fortum Power and Heat Oy:n Joensuun bioöljylaitos käynnistyi vuonna 2013. Nopeapyrolyysiteknologiaan perustuva bioöljylaitos on teollisessa mittakaavassa ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

– Bioöljyn käytöllä on merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia, sillä bioöljyllä tuotettu energia vähentää kasvihuonepäästöjä jopa yli 90 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Raaka-aineena laitoksessa käytetään metsähaketta sekä muuta biomassaa. Pilottihankkeisiin usein kuuluvista vastoinkäymisistä huolimatta innovatiivista kehitystoimintaa on jatkettu ja odotukset tulevaisuuden menestystarinaksi ovat suuret. Bioöljylaitos sopii myös mainiosti osaksi Innovatiiviset kaupungit -ohjelman biotalous-osiota, jonka valtakunnalliseen vetovastuuseen Joensuu on valittu, palkintoperusteluissa todetaan.

Kyläyhdistys ei jäänyt surkuttelemaan

Kalliojärven kyläyhdistys on vuosien ajan toiminut aktiivisesti lähijärviensä kunnostamiseksi. Työ alkoi puolenkymmentä vuotta sitten yhdistyksen Leader-hankkeena toteuttamalla esiselvityksellä ja jatkui yhdistyksen toimeksiannosta ammattikorkeakoulun opiskelijan lopputyönä tekemänä kunnostussuunnitelmana.

– Kyläyhdistys ei ole jäänyt surkuttelemaan vesistöjensä huonoa tilaa. Todisteena talkoohengen elossa olosta yhdistys aloitti viime syksynä jäsentensä ja naapurikylän karhunpääläisten kanssa konkreettiset kunnostustoimet, joiden toteutumiselle omalla työllä on ollut ratkaiseva merkitys. Työn tuloksista tulevat nauttimaan niin kyläläiset kuin järvien luonnonsuojelualueen linnutkin. Kalliojärven kylän oivasta talkoohengestä kertovat myös kylälle muuttaville lapsiperheille vuosien varrella rakennetut useat omakotitalot. perusteluissa sanotaan.

Organisaattori ja innovaattori

Timo Reko on tehnyt työtä ympäristösivistyksen edistämiseksi niin maaseudulla kuin kaupunkialueillakin. Hän on ollut kehittämässä maaseudun ja maaseutukylien yhteisöllistä ja yhteiskunnallista toimintaa ja aktivoimassa ja osallistamassa kyläläisiä ja kansalaisia huomaamaan, hoitamaan ja toimimaan elävän maaseutumaiseman ja -ympäristöjen hyväksi.

– Erityisesti ympäristönhoitotöiden järjestämisessä Reko on osoittanut mainiot organisaattori-, hankkeistamis- ja verkostoitumiskykynsä. Organisaattorin ja innovaattorin kyvyt tulivat esille Rekon panoksessa vuoden 2013 Suuri Vesikiertue -tapahtuman läpiviennissä. Esimerkkeinä aktiivisesta toiminnasta ovat myös Noljakan Natura-alueen ketojen niittotalkoiden järjestelyihin osallistuminen sekä toiminta Karhunmäen luonnonsuojelualueella, ely-keskus toteaa.

Palkintoja on jaettu vuodesta 2002 alkaen.

Lue seuraavaksi