1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jännitystä kuvauskojulla: "Karhunpennut ääntelivät valittaen kuin olisivat itkeneet"

Tanssivat karhunpennut vuosi sitten kuvannut Valtteri Mulkahainen koki jännittäviä hetkiä kuvauskojulla nähdessään kasvaneet karhunpennut uudestaan. Yksi pennuista sai haavan ison uroskarhun hyökkäyksessä.

luonto
Karhunpentu istuu.
Valtteri Mulkahainen

Sotkamolainen Valtteri Mulkahainen on harrastanut valokuvausta puolenkymmentä vuotta. Vuosi sitten hän kuvasi maailmalla lehtijulkaisuihinkin päätyneet tanssivat karhunpennut, ja kuva palkittiin myös kansainvälisessä kuvakilpailussa Iso-Britanniassa.

Toukokuussa Mulkahainen palasi kuvauspaikalle Suomussalmelle, missä hän sai kuvattua samat karhunpennut uudestaan – nyt kasvaneina. Tuolta reissulta karttui myös kokemuksia, jotka Mulkahainen uskoo muistavansa aina.

– Katselupaikan isäntä käy laittamassa kojujen eteen ruokaa noin puoli tuntia ennen kuin ryhmät saapuvat. Kun kävelimme kojuille, oli kentällä jo kolmisenkymmentä karhua, ja isäntä ohjasi ensimmäisen ryhmän nopeasti sisälle kojuun.

Kaksi karhua mättäällä.
Valtteri Mulkahainen kertoo jännittävästä karhunkuvauskeikasta. Kuva: Valtteri Mulkahainen

– Noin parin sadan metrin päässä isosta kojusta on erityisesti kuvaajille tarkoitettu koju, jonne isäntä ohjasi meidät karhujen keskeltä, Mulkahainen kertoo.

Se oli isoin koskaan näkemäni karhu, aikuisen miehen korkuinen.

Valtteri Mulkahainen

– Karhut ovat niin tottuneita ihmisiin, etteivät ne välittäneet mitään. Mutta minulla ainakin oli adrenaliini huipussaa, kun ohitimme istuvat ja syövät karhut viiden metrin päästä.

Kun ilta alkoi hämärtää puolilta öin, ei kojusta pystynyt enää kuvaamaan. Silloin paikalle saapui iso uroskarhu.

– Se oli isoin koskaan näkemäni karhu, aikuisen miehen korkuinen. Se söi jonkin verran, ja käveli pois paikalta kojumme taakse. Pian tanssivat karhunpennut kävelivät emonsa johdolla samaan suuntaan, Mulkahainen selvittää.

Karhunpentu puuta vasten.
Yksi tanssivista karhunpennuista noin 1,5-vuotiaana.Valtteri Mulkahainen

– Pennut ääntelivät koko ajan valittaen, kuin olisivat itkeneet. Ehkä ne haistoivat ison uroksen ja olivat peloissaan. Mutta pian karhujen käveltyä kojumme taakse, kuului kauhea eläimen huuto, joka pian hiljeni. Tajusimme kojukaverini kanssa, että jotain tapahtui, ja ehkä iso uroskarhu hyökkäsi tanssivien karhunpentujen kimppuun, Mulkahainen kertoo.

Eläinten maailma on raadollinen, ja harmitti pienen karhun puolesta.

Valtteri Mulkahainen

Kuvaajat joutuivat odottamaan kojussaan aamuun, ennen kuin totuus selvisi.

– Yhdellä tanssivista karhunpennuista oli kaulassa tuore, iso haava. Iso uros meinasi tappaa yhden pennuista. Eläinten maailma on raadollinen, ja harmitti pienen karhun puolesta. Mutta olimme onnellisia, että se selvisi hengissä.

Mulkahainen palaa Suomussalmen kuvauspaikalle tällä viikolla.

– Tällä kertaa vaimo lähtee mukaan. Hänkin haluaa nähdä nämä karhut luonnossa eikä pelkästään valokuvissani, hän hymyilee.

Lue seuraavaksi