Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kaksikielisyys hidastaa aivojen vanhenemista

Brittitutkimuksesta ilmenee, että uuden kielen opiskelu parantaa muun muassa keskittymiskykyä, uutisoi BBC.

Uuden kielen opiskelu voi vaikuttaa myönteisesti aivoihin, vaikka opiskelu tapahtuisikin aikuisiällä, ilmenee Edinburghin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkijat havaitsivat, että vieraan kielen opiskelu lisäsi lukemisen ja puheen sujuvuutta sekä älykkyyttä. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) uutisoimaan tutkimukseen osallistui 262 ihmistä, jotka olivat iältään 11–70-vuotiaita.

Tutkimuksen mukaan kahta tai useampaa kieltä puhuvilla ihmisillä on merkittävästi paremmat kognitiiviset taidot. Eniten opiskelu vaikutti tutkittujen yleiseen älykkyyteen ja lukemiseen. Vaikutukset olivat havaittavissa sekä uuden kielen koulussa opiskelleissa että aikuisiällä opiskelleissa.

Parannukset esimerkiksi huomiointi- ja keskittymiskyvyssä eivät tutkijoiden mukaan ole selitettävissä tavallisella älykkyydellä. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on ilmennyt, että kaksikielisyys voi viivästyttää dementian puhkeamista useilla vuosilla.