1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australia siirtämässä pakolaisia Kambodzhaan

Australia haluaa siirtää Nauruun sijoitetut pakolaiset yhteen Kaakkois-Aasian köyhimmistä maista. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Australiaa pakolaisten hoidon ulkoistamisesta.

Australiasta turvapaikkaa etsineitä kuljettanut lentokone Naurun lentokentällä syyskuussa 2012 sen jälkeen kun heidät oli kuljetettu Joulusaarelta Naurulle perustettuun pakolaiskeskukseen. Kuva: Rod Henshaw / Naurun hallitus / EPA

Australia ja Kambodzha ovat sorvanneet kevään mittaan sopimusta, jolla Kambodzha ottaisi vastaan Naurun saarelle sijoitettuja, Australiaan pyrkineitä pakolaisia.

Kambodzhan pääministeri Hun Sen vahvisti toukokuun loppupuolella, että neuvottelut pakolaisten vastaanottamisesta ovat loppusuoralla. Pääministerin mukaan aiesopimus allekirjoitetaan lähitulevaisuudessa.

Australia on ollut jo valmiiksi ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa turvapaikanhakijoiden kohtelun takia.

Meriteitse maahan pyrkivien määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti. Edellinen työväenpuolueen hallitus avasi uudelleen Naurun ja Papua-Uuden-Guinean saarilla sijaitsevat pidätyskeskukset.

Kaikki Australiaan meritse pyrkivät viedään niihin odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Vaikka turvapaikka lopulta myönnettäisiin, tulijat eivät saa asettua Australiaan.

Pieni Naurun saari on kuitenkin sijoituspaikkana vain väliaikainen. Kambodzhaan sijoitettaisiin Naurusta satoja tai ehkä jopa tuhat sellaista ihmistä, joiden turvapaikkahakemukset on käsitelty ja joiden on todettu olevan suojelun tarpeessa.

Järjestöt epäilevät Kambodzhan valmiuksia

Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä Australian ei pitäisi ulkoistaa vastuuta pakolaisista maalle, joka ei sitä pysty kantamaan.

Kambodzha ei ensinnäkään ole turvallinen, sanoo Human Rights Watchin Australian maajohtaja Elaine Pearson.

– Kambodzha on itse käännyttänyt takaisin sinne pyrkineitä pakolaisia, jotka ovat kotimaahansa palattuaan joutuneet vaikeuksiin tai jopa vankilaan. Näin kävi muun muassa Kiinaan palautetuille uiguureille, joiden YK oli katsonut tarvitsevan suojelua, Pearson kertoo Sydneystä.

Eikä Kambodzha ole turvallinen kaikille omille kansalaisilleenkaan. Mielenosoituksia nujerretaan väkivalloin, ja  ammattiyhdistysaktiivien ja hallituksen arvostelijoiden häirintä on arkipäivää, Pearson sanoo.

Australia maksaa viulut

Köyhä Kambodzha ei myöskään pysty takaamaan pakolaisten kielikoulutusta ja työllistymistä. Vaikkapa Afganistanista tulevien pakolaisten pitäisi opetella khmerin kieli ja työllistää itsensä maassa, jossa viidennes ihmisistä elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella.

Kotouttaminen tuleekin riippumaan Australian tuesta. Esimerkiksi turvapaikan saaneita pysyvästi sijoittamaan suostunut Papua-Uusi-Guinea saa Australialta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa kehitysapuna.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Elaine Pearson arvioi, että myös Kambodzhalle on luvassa sievoinen tukisumma.

Kambodzhassa oppositio on jo epäillyt, että osa rahoista menee suoraan maan korruptoituneen johdon taskuihin.

Hallitus pitää suun supussa

Kambodzhan ja Australian neuvotteluita koskevat tiedot ovat enimmäkseen Kambodzhan päästä, sillä Australian tiedotus vielä kesken olevista neuvotteluista on ollut niukkaa.

Oikeistolaisen liberaalipuolueen arvioidaan voittaneen viime syksyn vaalit osin juuri tiukkojen maahanmuuttolinjaustensa takia. Hallitus arvioi hiljattain, että sen pakolaispolitiikka säästää 1,7 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana, kun muun muassa vastaanottokeskuksia Australian mantereella voidaan sulkea.

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö on arvostellut käytäntöä, jossa Indonesian saarilta lähteneitä venekuntia on käännytetty ja jopa hinattu takaisin Indonesiaan.

Kyselyjen mukaan enemmistö australialaisista uskoo, että suurin osa maahan veneellä pyrkivistä ei ole aidosti suojelun tarpeessa. Turvapaikanhakijoita avustavan järjestön mukaan keskimäärin 90 prosenttia maahan viime vuosina pyrkineistä on kuitenkin lopulta saanut turvapaikan, koska heidän on todettu pakenevan sotaa tai vainoa.

Human Rights Watchin Australian maajohtajan Elaine Pearsonin mielestä hallituksen pitäisi pyrkiä muuttamaan ihmisten asenteita. Samalla myös turvapaikkahakemusten käsittelyä pitäisi nopeuttaa.

– On ymmärrettävää, että pelkästään elintasoperustein tulevat halutaan lähettää takaisin. Suojelun tarpeessa olevat pitäisi kuitenkin sijoittaa Australiaan, jossa heillä on paljon paremmat mahdollisuudet kotoutumiseen kuin Papua-Uudessa-Guineassa tai Kambodzhassa, Pearson sanoo.