1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

A-studio: Käytetäänkö turvapaikkajärjestelmää seksibisnekseen?

Turvapaikkaviranomaiset ja poliisi ovat huolestuneita ilmiöstä, jossa testataan suomalaista turvapaikkajärjestelmää ja ihmiskaupan vastaista suojeluohjelmaa. A-studion haastateltavat pitävät tilannetta vakavana.

A-studio
Joutsenon vastaanottokeskus
Stina Tuominen / Yle

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen ja hänen alaisensa ovat tällä hetkellä ison haasteen edessä:

– Meillä on auttamisjärjestelmässä asiakkaita, joita pyrimme suojelemaan. Ja tietyllä tavalla on myös haastavaa, jos järjestelmän piirissä on henkilöitä, jotka pyrkivät hyväksikäyttämään suojeltavia henkilöitä, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Joutsenossa on tullut ilmi viitteitä ja epäilyjä, jotka pistävät vastaanottokeskuksen johtajan vakavaksi.

Pyrkivätkö turvapaikkaa hakevat nigerialaisnaiset käyttämään turvapaikkajärjestelmää ja ihmiskaupan vastaista suojelua väärin saadakseen jalansijaa prostituutiolle?

– Kyllä se on juolahtanut mieleen. Tämä ei varmaankaan ole kokonaan poissuljettua, koska tietyllä tavalla järjestelmä sen mahdollistaa. Emme todellakaan tiedä näiden henkilöiden taustoja, koska ihmiskaupparikos ei ole tapahtunut Suomessa vaan Italiassa.

– Meillä on hyvin rajalliset mahdollisuudet tutkia asiaa ainakaan tämän auttamisjärjestelmän näkökulmasta ja meidän voimavaroin, Kähkönen sanoo.

Joutsenon vastaantottokeskukseen kootaan tällä hetkellä kaikki Suomeen tulevat turvapaikanhakijat, jotka vetoavat joutuneensa ihmiskaupan uhreiksi.

Vastaanottokeskuksen johtaja: Hakijat tuntevat toisensa, ja heillä on samanlaiset tarinat

Joutsenon vastaanottokeskus
Stina Tuominen / Yle

Hakijoista nigerialaisnaisia on selkeästi eniten. Parisen vuotta sitten alkanut nigerialaisilmiö on jatkunut edelleen tänä vuonna.

– Kun tämä ilmiö alkoi, kiinnitimme huomiota siihen, millaisia henkilöitä meille tulee, eli näitä naisia lapsineen. Mutta on meillä tietysti herännyt huoli siitä, että kertomukset ovat aika lailla samanlaisia.

Kähkösen mukaan epäilystä ovat herättäneet myös muut seikat.

– On havaittavissa, että osa tuntee toisensa jo entuudestaan ja osalla olisi yhteyksiä edelleen muualle Eurooppaan.

Vastaanottokeskuksen johtajan mukaan he epäilevät useamman turvapaikkahakijan kohdalla muuta kuin turvapaikka- tai ihmiskauppamotiivia.

– En tiedä, onko takana ihmiskaupparinki tai jokin muu taho, joka on näitä henkilöitä Suomeen ohjannut. Itse he eivät ole sitä keksineet. Se olisi sellainen mielenkiintoinen selvittämisen arvoinen asia Kähkönen toteaa.

Poliisi jo törmännyt ilmiöön

Prostituution parissa pitkään työskennellyt rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista kertoo A-studiolle poliisin törmänneen vuoden aikana prostituoituihin, joilla on turvapaikkastatuksella saatu oleskelulupa.

– Toistaiseksi on löytynyt vasta 2–3 henkilöä. Hyvä, että niin pieni määrä. Toisaalta Suomeen tulee turvapaikkahakijoita Italian ja Espanjan kautta ja raskaana olevia nigerialaisnaisia. Kyllähän me pidämme silmällä, onko tämä jokin uusi kanava tulla tänne alalle töihin.

– Eurooppa on tällä hetkellä täynnä prostituoituja; siellä on ylitarjontaa. Tietenkin haetaan uusia alueita, ja täällä Suomessa on bisnestä, missä voi tienata rahaa, Erkisson arvelee.

Nigerialainen prostituoitu: Älä tee vastoin tahtoasi

A-studio haastatteli myös nigerialaista prostituoitua, joka on työskennellyt Suomessa eurooppalaisella passilla.

Hän ei ole törmännyt turvapaikkaoleskeluluvan saaneisiin prostituoituihin Suomessa. Hän ei silti pidä sitä mahdottomana.

– Ehkä sellaisia on, ja silloin he tekevät sitä, koska tarvitsevat rahaa. Ei kukaan varmaan mielikseen makaa rahasta eri miesten kanssa.

Nainen lähti Nigeriasta alle 15-vuotiaana Italiaan ja päätyi kadulle prostituoiduksi. Menneisyytensä hän kokee kipeästi.

– Jos olet Euroopassa etkä halua tehdä jotakin vasten tahtoasi, niin älä sitten tee sitä. Ymmärrän kyllä, miten vaikeaa se on, mutta älä tee sitä. Se on neuvo, jonka minä annan omalle kansalleni.

– En ole tämänhetkiseen elämääni erityisen tyytyväinen. En osaa ajatella sitä ajattelematta ihmissalakuljetusta. On surullista ajatella elämääni, koska asiat eivät menneet hyvin.

Enemmän aiheesta illan A-studiossa ma 2.6. klo 21.00 TV1.

Yle A-studio

Lue seuraavaksi