Törkeästä kavalluksesta syytetty paikkasi talouttaan yhdistyksen rahoilla – "Otin tilapäisen lainan"

Veteraaniautoyhdistyksen entistä rahastonhoitajaa syytetään törkeästä kavalluksesta. Mies myöntää teon ja sanoo aikoneensa maksaa takaisin saatuaan optiokaupat poikimaan. Rahanpesusta syytetty vaimo sen sijaan sanoo olleensa tietämätön suurista siirroista omalla tilillään.

Kotimaa
Kuvassa Lapuanjoki ja vasemmalla Juthbackan markkina-alue Uudessakaarlepyssä
Kalle Niskala / Yle

Pietarsaarenseudun veteraaniautoyhdistyksen entinen rahastonhoitaja on myöntänyt syyllistyneensä törkeään kavallukseen ja nimenväärennökseen. Yhdistys vaatii mieheltä runsaan 190 000 euron saatavia. Rahanpesusta syytetty vaimo puolestaan vakuutti käräjäoikeudessa Pietarsaaressa olleensa tietämätön miehen tilisiirroista. Aviomies sanoo halunneensa suojella vaimoaan.

Syyttäjä vaatii avioparille ehdollista vankeusrangaistusta, sakkoja ja yhdyskuntapalvelua törkeästä kavalluksesta, rahanpesusta ja väärennyksestä. Syytetty mies toimi veteraaniautoyhdistyksessä rahastonhoitajana. Syytteet törkeästä kavalluksesta ajoittuvat vuosille 2007–2013. Vaimoa syytetään rahanpesusta vuosina 2007–2012.

Yhdistys järjestää kesäisin Juthbackan markkinoita Uudessakaarlepyyssä.

Optiokauppa johti kierteeseen

Mies kertoi oikeudessa, että hänen talousvaikeutensa juontuvat 90-luvun lamasta. Juristikoulutuksen saaneen syytetyn rakennusliike meni tuolloin konkurssiin ja hänelle jäi 1,5 miljoonan euron velat. Mies oli yrittänyt ansaita rahaamonin keinoin, kuten oikeusneuvonnalla sekä kiinteistö- ja optiokaupalla.

Tarkoituksena ei ollut missään vaiheessa jättää maksamatta takaisin

Syytetty rahastonhoitaja

Juuri optiokauppa oli kuitenkin johtanut taloudelliseen kierteeseen. Veteraaniyhdistys osoittautui yllättävän rikkaaksi yhdistykseksi, jonka avulla rahastonhoitaja saattoi paikata taloustilanteensa akuutteja reikiä.

– Otin yhdistykseltä tilapäisen lainan. Tarkoituksena ei ollut missään vaiheessa jättää maksamatta takaisin, sanoi syytetty oikeudessa.

Syytetty palauttikin 44 000 euroa. Suurempi takaisinmaksu odotti kuitenkin tuottoa optiokaupoista.

Vyyhti alkoi purkautua yhdistyksessä vasta keväällä 2013, kun toiminnantarkastajat alkoivat esittää kysymyksiä. Sitä ennen syytetty oli – hallituksen alettua epäillä – väärentänyt nimikirjoituksen talletusluetteloon. Tämänkin hän myöntää.

Omalla tilillä odotti ulosoton uhka

Oikeudessa pohditaankin nyt sitä, mikä syytetyn vaimon rooli oli. Puolustuksen mukaan vaimo ei tiennyt tilisiirroista. Mies joutui siirtämään rahat vaimonsa tilin kautta, koska hänen tililtään ne olisi saatettu ulosmitata.

Vaimo sanoo, ettei ole nähnyt tililllään suuria summia; syyttäjän mukaan tilillä on hetkellisesti ollut jopa 20 000 – 30 000 euron siirtoja. Puolustuksen mukaan kyseessä oli miehen yksityinen operaatio.

Myös rahastonhoitaja itse sanoo, ettei vaimo ollut mukana tapahtuneessa:

Vaimoni ei ole tiennyt mitään ennen kuin kaikki paljastui – olen halunnut suojella häntä

Syytetty rahastonhoitaja

– Olen pettänyt ystäväni ja perheeni. Vaimoni ei ole tiennyt mitään ennen kuin kaikki paljastui – olen halunnut suojella häntä, mies sanoi oikeudessa.

Kjell Vikman / Yle Österbotten