Sahti saa käydä kuukaudenkin

Suomalainen sahti on ollut jo yli kymmenen vuotta Euroopan Unionin nimisuojajärjestelmässä aito perinteinen tuote -nimekkeellä. Sahti on oluen harvinainen alalaji.

Kotimaa
Kannu ja juomalasi.
Pian 80-vuotta täyttävä Mauri Annala-Pukkila tekee sahtia myös syntymäpäivilleen. Pekka Autio haastattelee.

Suomen kuuluisin sahti on peräisin Lammilta, mutta sahdinteon taito on hyppysissä muissakin osissa Päijät-Hämettä ja eteläistä Keski-Suomea.

Kuhmoisten Päijälässä sahtia tekee parin viikon kuluttua 80-vuotta täyttävä Mauri Annala-Pukkila. Sahtia on tulossa myös syntymäpäiväjuhliin.

– Se on hämäläinen kansallisjuoma, pitäähän sitä ainakin jonkin verran valmistaa, hän sanoo.

Annala-Pukkila on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Kauhajoelta, mutta sahdinteko on tullut otettua haltuun Kuhmoisissa.

– Tarkka pitää olla erityisesti siinä, ettei sahti pääse happanemaan. Tekeminen on 15 tuntia, mutta käyttää pitäisi kolme viikkoa tai kuukausi, hän kertoo.

Juhlasahdin alkoholiprosentti voi olla jopa kahdeksan, ruokasahti jätetään vähemmällä käyttämisellä makeammaksi ja miedommaksi.

– Sahti ei aina onnistu samalla tavalla, saahan nähdä mitä tästä erästä tulee, Annala-Pukkila nauraa.