Kuljetusyrittäjälle kolme vuotta vankeutta kirjanpitorikoksista

Yrittäjä siirsi konkurssikypsien yritysten omaisuutta toisille yrityksilleen. Myös yritysten kirjanpitoa oli laiminlyöty useiden vuosien ajan.

Kotimaa

Eteläkarjalainen kuljetusyrittäjä on saanut pitkän vankeustuomion törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Yrittäjä on laiminlyönyt esimerkiksi kirjanpitovelvollisuutta useissa eri yhtiöissä useiden vuosien ajan. Lisäksi hänet tuomittiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon sekä menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty reilut 100 000 euroa.

Yrittäjä on siirtänyt yhtiöidensä omaisuutta toiselle yhtiölle niiden ajauduttua maksuvaikeuksiin. Tästä on aiheutunut vahinkoa velkojille. Tarkoituksena on ollut jatkaa liiketoimintaa toisen yhtiön nimissä. Käräjäoikeuden mukaan omaisuuden siirtäminen yhtiöltä toiselle on ollut suunnitelmallista.

Yrittäjä käytti konkurssiin ajautuneissa yrityksissään myös valeostajia. Hän myi yrityksensä eteen päin muun muassa vankilasta vapautuneelle miehelle. Tämä valeostaja tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.