Puuhamaa siirtyy terassiaikaan – retkipäivän sää tarkistetaan nykyään puhelimesta

Tervakosken Puuhamaa heilahtelee enemmän sään kuin pörssikurssien mukaan. Ulkomaalaisomistus ei tuonut autuutta, mutta ei vienyt leipääkään Puuhanallen suusta.

Tervakosken Puuhamaa
Puuhamaassa oli avajaispäivänä jo muutamia lapsiperheitä nallen kimpussa.
Heidi Kononen / Yle

Jos on kestänyt taistelussa perheiden kesäloma-ajasta jo kolmekymmentä vuotta, on tehnyt jotain oikein.

– Puuhamaa ei ole tavallinen huvipuisto, vaan jotain huvipuiston ja picnic-päivän väliltä. Siinä ehkä jatkuvuutemme salaisuus, sanoo Puuhamaan "Grand Old Man", puiston johtaja Ilkka Vaskio.

Puuhamaa on merkittävä nuorten työllistäjä Kanta- Hämeessä. Tarjolla on 130-140 kausityöntekijän paikkaa joka kesä. Kaikki eivät silti Puuhamaahan mahdu; hakemuksia tulee vuosittain yli viisi sataa. Monet työskentelevät Puuhamaassa pari, kolmekin kautta.

– Taantuma näkyy ehkä siten, että yhä useampi jo opiskelemaan lähtenyt hakee töitä täältä, sillä suoraan oman alan opiskeluihin liittyviä töitä on vaikeampi saada, kertoo Vaskio.

Puuhanalle kännissä?

Muistatteko Mikkelin Visulahden ranskanperunakohun viime kesältä? Netissä alkoi liikehdintä pienestä, mutta sitäkin kalliimmasta peruna-annoksesta ja pian paikan pomo joutui kommentoimaan kohua myös julkisesti. Netti nostaa pienetkin perunat isoiksi potuiksi.

– Tottakai pyrimme tekemään kaiken mahdolliisimman hyvin ja ohjeistamaan työntekijät oikealla tavalla. Mutta koska töissä ovat ihmiset, kaikenlaista voi sattua. Olen seurannut näitä kohuja vähän huumorimielelläkin. On hassua, kuinka suuriksi ilmiöiksi pienet asiat voivat kasvaa, sanoo Ilkka Vaskio.

Mahdollisia some-kohuja on lupa odottaa myös Puuhamaasta, sillä ensimmäistä kertaa historiansa aikana Puuhamaasta saa tänä kesänä olutta.

– On toki mahdollista että jotain tulee, mutta tuntuu aika kaukaa haetulta, että joku maksaisi parikymmentä euroa siitä ilosta että saa juoda kaljaa Puuhamaassa. Meillä on ollut vuosikausia mahdollisuus ottaa omat eväät mukaan ja varmaan joskus täällä on pari olutta tullut nautittuakin. Mutta se, että Puuhamaassa vanhemmat vaeltaisivat lastensa perässä kaljamuki kädessään, ei tulla näkemään. Seuraamme tilannetta ja puutumme välittömästi, linjaa puiston johtaja Ilkka Vaskio.

Puuhamaassa on kolmenkymmenen vuoden aikana vieraillut miljoonia kävijöitä ja Vaskio muistaa ainoastaan kaksi tapausta, jolloin alkoholin käyttöön on tarvinnut puuttua.

Vaskio aloitti Puuhistelun 1980- luvun alussa, silloin kun Puuhamaa perustettiin. Ensin kesätyöntekijänä ja siitä normaalin urakehityksen kautta puiston johtajaksi. Miksi?

– Tämä on vaan ihan älyttömän kivaa ja täällä on työntekijöiden kesken todella hyvä henki. Paras hetki on oikeastaan viikko ennen kuin puisto avataan. Silloin jokainen painaa töitä todella lujasti sen eteen että kaikki on yleisölle valmista, kertoo Ilkka Vaskio.

Haetaan: Täydellinen kesäsää

Puuhamaa on vaeltanut läpi monenlaisten taloussuhdanteiden ja Vaskio sanookin Puuhamaan olevan enemmän sää- kuin suhdanneherkkä paikka.

– Vielä viisitoista vuotta sitten perheet varustautuivat sadetakein, kun lähtivät päiväksi tänne. Nykyään ihmiset katsovat puhelimestaan tarkasti, onko Tervakosken kohdalla sadepisaran kuva. Liikkeelle lähdetään vasta sitten kun luvassa on täydellinen, aurinkoinen päivä. Joskus olisi toki mukavampi, jos sää katsottaisiin ikkunasta, eikä puhelimesta, naurahtaa Ilkka Vaskio.

Sää vaihtelee, samoin taloussuhdanteet. Mukavuudenhalu voittaa itse tekemisen ja yhä harvempi jaksaa raahata makkarapaketteja kylmälaukuissaan. Jotain on silti ehdottomasti ennallaan.

–"Äiti, mä selvitin tän radan!"