Poliisin säästöt vähentävät katupartiointia

Keski-Suomessa poliisitoimen säästöt tulevat näkymään lupapalveluissa sekä rikostutkinnan viivästymisessä. Vähentyvät henkilöstömäärät kuormittavat myös poliisien työtaakkaa.

poliisi
Poliisi valvontapisteessä.
Isto Janhunen / Yle

Sisä-Suomen poliisien etujärjestö on huolissaan poliisitoiminnan tulevaisuudesta.

Koko maan poliisitoimi on tänä vuonna saanut saman verran lisärahaa kuin yksistään Sisä-Suomen poliisilaitokselta puuttuu rahaa nykyisen tasoisen toiminnan ylläpitämiseen. Säästökuurin vuoksi poliisien määräaikaisia työsuhteita ei jatketa, eikä eläköityvien tilalle palkata uutta väkeä. Poliisin lupapalvelut ovat jo nyt ruuhkautuneet. Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääluottamusmies Kari Vesa sanoo, että kesästä selvitään erikoisjärjestelyjen avulla.

–Syksyllä tämä säästökuuri iskee todenteolla lupapalveluihin. Työnantaja joutuu ilmoituksen mukaan miettimään jopa sitä, missä lupapiste voi olla auki ja missä ei. Se tarkoittaa kansalaisille kylmänviileästi sitä, että matkustusetäisyydet kasvavat huomattavasti, Kari Vesa huomauttaa.

Kansalaisen matka poliisin luo pitenee, mutta niin pitenee myös poliisin matka kansalaisen luo. Vesan mukaan poliisin tulo etenkin haja-asutusalueille hidastuu entisestään. Myös rikosten tutkinta-ajat pitenevät huomattavasti.

–Ei tarvitse ihan heti odottaa, että oma juttu on tutkinnan alla. Kiireettömät tutkinnat saattavat viivästyä puolesta vuodesta vuoteenkin.

Viimeisin poliisiorganisaation rakenneuudistus oli vuoden vaihteessa, kun Keski-Suomen ja Pirkanmaan poliisilaitokset yhdistyivät Sisä-Suomen poliisilaitokseksi. Nyt kaventuneen rahakehyksen takia poliisissa ollaan taas organisaatiomuutoksien edessä. Vesan mukaan ne joudutaan aloittamaan välittömästi.

–Kaikki venyy ja tekee parhaansa. Mutta milloin kamelin selkä katkeaa, niin se on ajan kysymys, Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääluottamusmies Kari Vesa toteaa.