Uusi ja vanha lyövät kättä Amos Andersonin taidemuseossa

Uudessa Amos Andersonin taidemuseossa uudet maanalaiset tilat aiotaan yhdistää kiinteästi olemassaoleviin Lasipalatsin tiloihin. Museonjohtajan mukaan taidemuseosta on rakennettava muuntautumiskykyinen niin, että tilat taipuvat taiteen esityspaikaksi pitkänkin ajan kuluttua.

kulttuuri
Havainnekuva Amos Andersonin museon mahdollisesta uudistuksesta.
Havainnekuva Amos Andersonin museon mahdollisesta uudistuksesta.Amos Andersonin taidemuseo

Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartion mukaan uusi ja vanha aiotaan yhdistää kiinteästi uudessa Amos Andersonin taidemuseossa. Helsingin keskustaan Lasipalatsin aukion alle rakennetaan noin kuusituhatta neliötä uusia tiloja uudelle Amos Andersonin taidemuseolle. Näillä näkymin rakennustyöt alkavat ensi keväänä, ja museon arvioidaan olevan valmis loppuvuodesta 2017. Museonjohtaja Kai Kartion mielestä tiloista on tehtävä muuntautumiskykyiset.

- Näyttelytiloista pyritään tekemään niin joustavat kuin mahdollista, moneen muuntuvat. Sellaiset tilat, joissa voi olla hyvin eri tyyppisiä näyttelyitä ja niihin liittyviä oheistapahtumia, jotka juuri muuntautumiskyvyssään voisivat toimia pitkälle tulevaisuuteen myöskin sellaisen taiteen esityspaikkana, jota me emme vielä osaa kuvitellakaan.

Kartion mukaan näyttelykäytössä tulee olemaan vajaa puolet maan alle rakennettavista tiloista. Muut maanalaiset tilat tulevat olemaan avointa yleisötilaa, aulatilaa ja erilaisia teknisiä tiloja. Uusi museo tulee toimimaan niin maanalaisissa uusissa tiloissa kuin vanhassa Lasipalatsissa. Sisäänkäynti uuteen Amos Andersonin taidemuseoon tulee olemaan Mannerheimintien puolella, Bio Rexin päädyssä.

- Vanhasta Lasipalatsista tulee tietyssä mielessä uuden taidemuseon sisääntulo, mutta siellä tulee olemaan hyvin olennainen osa taidemuseon toimintaa.

Lasipalatsin aukiosta kaavaillaan vilkasta tapahtumapaikkaa

Rakennustyöt repivät Lasipalatsin aukion rakennustyömaaksi. Jatkossa museonjohtaja Kai Kartio haluaisi aukiosta vilkkaan tapahtumapaikan taide- ja kesätapahtumille. Rakennusvaihe pyritään hänen mukaansa toteuttamaan niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä kaupunkilaisille.

- Pyrimme tekemään tästä työmaastakin ja sitä ympäröivästä aidasta mielenkiintoisen lisän kaupunkikuvaan, missä tulee tapahtumaan kaikenlaista. Tarkoitus on, että ihmiset voisivat osallistua tämän uuden hienon asian syntymiseen.

Uuden Amos Andersonin taidemuseon rakennuspaikka Lasipalatsin aukion alla on harvinainen Helsingin keskustassa.

- Siellä ei varsinaisesti ole mitään tiloja ennen kuin mennään niin syvälle, että metro tulee vastaan. Tämä on niitä Helsingin ydinkeskustan harvoja kohtia, joihin ei ole tehty mitään, Kai Kartio kertoo.