Venäjä ja venäläisyys A-studion aiheina Lappeenrannassa

A-studion suorassa lähetyksessä pohditaan tänään keskiviikkona muun muassa Venäjän ja Suomen rinnakkaiseloa. A-studio on selvittänyt lappeenrantalaisten näkemyksiä Natosta ja Venäjästä.

Kotimaa
Suomen ja Venäjän raja Lappeenrannan Vainikkalassa
Suomen ja Venäjän välinen raja kulkee tarkalleen rajapyykkien keskellä.Yle

A-studion lähetys tehdään keskiviikkona 4. kesäkuuta Lappeenrannasta. Lähetyksessä puututaan kiinnostavaan turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Onko kaakkoisrajalla asuminen pelottavampaa kuin muualla Suomessa? Pitääkö venäläisten sotaharjoituksia säikähtää? Entä mitä NATO-jäsenyys tarkoittaisi rajakuntien kannalta?

Lähetyksessä on vieraana Venäjän talouden asiantuntija, professori Pekka Sutela (siirryt toiseen palveluun) Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta. Hänen lisäkseen oman näkemyksensä keskusteluun tuovat useat Lappeenrannan ja Imatran alueella asuvat tavalliset kansalaiset, yrittäjät, opettajat, päättäjät – suomalaiset ja venäläiset.

Suora lähetys Lappeenrannan satamasta käsittelee myös suomalaisten ja venäläisten arjen rinnakkaiseloa niin talouden kuin tavallisten perheidenkin kautta.

Ovatko ruplan kurssi ja Ukrainan tilanne kääntäneet kauppojen asiakasvirrat pysyvään laskuun, vai kannattaako venäläisturismiin vielä sijoittaa? Onko nykyisen tarjonnan lisäksi tilaa vielä uusille kaupoille ja jos, niin minkälaisille? Entä onko Suomi ja rajan alue venäläisille kiinnostava investointikohde?

Talouden arkeen tutustutaan muun muassa lääketehtaan ja päivittäisen kaupankäynnin avulla.

Tavallista suomalaisten ja venäläisten välistä arjen kanssakäymistä käydään katsomassa myös saunan lauteilla ja taloyhtiön pihalla.

Tuntuvatko kulttuurierot arjessa vai onko naapurusten elo sopuisaa? Entä mistä juttelevat suomalaiset ja venäläiset miehet istuessaan yleisen saunan lauteilla?

Lähetyksen juontajina ovat Tuomas Kerkkänen ja Marjo Pirilä.