1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nauta ei yksin riitä – maatilat hankkivat lisätuloja eksoottisilla eläimillä

Uusien tuotantosuuntien ja palveluiden kehittäminen on ollut väistämätöntä monelle tilalla, sillä perinteisen maatalouden kannattavuus on heikentynyt vuosia. Lisätienestiä haetaan esimerkiksi eksoottisemmista tuotantoeläimistä.

Ilmiöt
Strutsi maatilan aitauksessa.
Mika Moksu / Yle

Kilkkilän tilalla Iitin Vuolenkoskella strutsit kärttävät aamupalaa kärsimättöminä. Tilalla kasvaa runsaat parikymmentä kookasta lintua kanojen, riikinkukkojen ja kultafasaanien kaverina. Pian vaatimukseen vastataan, kun isäntäväki saapuu aitaukselle.

Kilkkilän tilalle kamelikurjet saapuivat muutama vuosi sitten. Tilan emäntä on haltioissaan kasvateistaan.

– Strutsi on luonteeltaan hyvin utelias eläin. Ruokinnan kanssa on oltava tarkkana, mutta muutoin strutsien kasvattaminen on varsin helppoa, Riitta Kilkkilä kertoo.

Strutsit nautojen rinnalla

Kilkkilän tilalla on kasvatettu lihakarjaa kolmisenkymmentä vuotta. Tilasta kasvoi todella merkittävä lihantuottaja vajaassa kymmenessä vuodessa, kun nautojen määrää kasvatettiin muutamista kymmenistä pariin sataan. Nyt tilanne on muuttunut ja isoimmilla lihakarjatiloilla nautoja on moninkertainen määrä. Tilojen koko on kasvanut, jotta tuotanto olisi kannattavaa.

Leipää pitäisi kuitenkin saada myös Kilkkilän isäntäväen pöytään, joten uusia tulonlähteitä piti keksiä. Strutsinlihaa tilalta on myyty keväästä saakka.

Strutsi on luonteeltaan hyvin utelias eläin. Ruokinnan kanssa on oltava tarkkana

Riitta Kilkkilä

– Vaihtoehtoina oli joko toiminnan kasvattaminen tai uusien vaihtoehtojen etsiminen. Me päädyimme strutseihin ja kun päätös niiden hankinnasta oli tehty, päätimme myös panostaa niihin kunnolla, sanoo Ismo Kilkkilä.

Toiminnan laajentaminen usein pakon sanelemaa

Moni maatila on tehnyt vastaavan ratkaisun lisätulojen saamiseksi. Perinteisen maatalouden kannattavuus on laskenut, joten lisätienestiä etsitään matkailusta, koneurakoinnista ja harvinaisemmista tuotantoeläimistä.

Esimerkiksi Kilkkilään pääsee ihailemaan strutseja pääsymaksua vastaan. Itse eläin hyödynnetään niin täydellisesti kuin vain voi.

– Niiden rasvasta tehdään saippuaa, nahka parkitaan ja paikalliset ompelijat jatkojalostavat ne. Strutsien sulista teen pölyhuiskuja, listaa Riitta Kilkkilä.