Neljä sukupolvea samalla kalatiskillä

Hakaniemen kauppahalli vietti maanantaina satavuotisjuhliaan. Kauppiaiden mukaan hallin viehätys perustuu yrittäjien hyviin väleihin, sekä asiakassuhteisiin, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle - pisimmillään hallin perustamisaikoihin saakka.

kauppahallit
Hakaniemen kauppahallin satavuotisjuhlia vietettiin maanantaina.
Yle Helsinki

41 vuotta sitten Kuopioon saapui öljyauto. Kuski huikkasi tuolloin 18-vuotiaalle Kalevi Miettiselle, että "hyppää poika kyytiin niin pääset Porvooseen".

- Jos en olisi mennyt kyytiin, en olisi nyt tässä, Miettinen tuumaa.

"Tässä" on Hakaniemen kauppahalli, jonne Miettinen lopulta päätyi kalakauppiaaksi - ja jäi sille tielleen. Nyt Miettinen on myynyt kalaa jo neljän vuosikymmenen ajan - pidempään kuin yksikään muu hallin myyjistä.

- Kaikki muut myyjät ovat tulleet minun jälkeeni, Miettinen toteaa.

"Mitä mä tänään otan"

Miettisen liike Reitin Kala on jo yli 70 vuotta vanha, eli keski-ikäinen Hakaniemen kauppahallin mittapuulla. Vanhimmat liikkeet ovat toimineet sata vuotta, hallin perustamisesta lähtien. Lähes yhtä vanhoja ovat kauppahallin varsin pitkät kanta-asiakkuussuhteet, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.

- Tässä yhtenä päivänä tuohon tuli vanha ihminen, jolla oli mukana lapsi, lapsenlapsi ja lapsenlapsenlapsi. Se pikkuvauva oli pari, kolme viikkoa vanha ja he sanoivat, että siinä on minun seuraava asiakas. Eli neljä asiakassukupolvea tiskin takana. Se tuntui mahtavalta.

Kanta-asiakkaita on syytäkin vaalia. Ilman niitä yrittäjä ei kauppahallissa pärjää.

Neljä asiakassukupolvea tiskin takana. Se tuntui mahtavalta.

Kalakauppias Kalevi Miettinen

- Asiakkaat luottavat kauppiaaseen. Jotkut antavat minulle jopa päätösvallan ostoksistaan: "Mitä mä tänään otan?"

Kilpailua, hyvässä hengessä

Tänä päivänä kauppahallissa toimii noin 60 liikettä. Miettinen kuvailee yrittäjien suhteita kilpailuhenkisiksi, mutta hyvässä mielessä.

- Jokaisella on liikkeessään oma teema ja hieman erilaiset tuotteet. Ja on parempi kaikkien kannalta, ettei ole esimerkiksi vain yhtä kalakauppiasta. Kilpailu pakottaa pitämään hinnat hyvinä. Ja kukaan ei "kampita" toista, myyjät tuntevat toisensa hyvin.

- Tämä on kuin oma maailmansa. Pienoiskaupunki kaupungin sisällä, kuvailee Miettisen kanssa juttusille tullut Reini Passinen, joka itse on myynyt hallissa lihaa 50-luvulta lähtien.

Miettinen on nähnyt kauppahallin, myytävien tuotteiden, sekä asiakaskunnan vaihtuvan. Miettisen mukaan 70-80-luvuilla ostettiin alhaisemman elintason vuoksi ennen kaikkea halpoja tuotteita.

- Silloin tärkeämpää oli hinta, toisena tuli laatu. Tänä päivänä tärkeintä on laatu. Lisäksi nuoriso on löytänyt kauppahallin, asiakaspiiri on laajentunut valtavasti. Ennen tuon Pitkäsillan ylittäminen oli vähän kiikun kaakun. Tänä päivänä se ylitetään aivan huoletta.

Remontin uhka kauppiaiden yllä

Kauppiaiden työ kauppahallissa saattaa katketa lähivuosina. Helsingin kaupunki suunnittelee hallin peruskorjauksen alkavan vuonna 2016. Kalakauppias miettinen ei ole turhan huolissaan.

- Remontista on puhuttu jo yli kymmenen vuotta. Epäilen kovasti, että se alkaa tuolloinkaan.

Jos remontti aloitetaan, on Miettisen mukaan ensisijaisen tärkeää, että halliin palaavat vanhat yrittäjät.

- Muuten asiakkaat ihmettelevät, että missä vanha porukka on. Jos tänne tulee pystymetsästä, on hyvin vaikeaa päästä hallikauppiaana eteenpäin.