Kamarimusiikki vetää kansaa Naantaliin talouden synkistä pilvistä huolimatta

Tiistaina alkavien Naantalin musiikkijuhlien ennakkomyynti on ollut hieman viime vuotta vilkkaampaa. 35-vuotias festivaali huomioi myös lapset aiempaa tuhdimmalla tarjonnalla.

kulttuuri
Tiina Tunturi ja Mikko Rönholm, Naantalin Musiikkijuhlat.
Tiina Tunturi ja Mikko Rönholm iloitsevat Naantalin Musiikkijuhlien vakiinnuttaneen paikkansa musiikinystävien kesäkalenterissa.Jouni Koutonen / Yle

Synkät taloudelliset ajat eivät ole vaikuttaneet Naantalin musiikkijuhlien ennakkokysyntään. Toiminnanjohtaja Tiina Tunturin mukaan lipunmyynti on ollut aavistuksen viime vuotta vilkkaampaa.

– Olemme itse asiassa hieman edellä viime vuotta, joka oli ihan hyvä vuosi sekin. Meillä on hyvin vakiintunut kävijäkunta. Se voidaan todeta, minkä oikeastaan kaikki tapahtumanjärjestäjät ovat huomanneet, että ihmiset tekevät päätöksiä viime tipassa. Meillähän on perinteisesti varattu liput hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta nyt ihmiset voivat tehdä varauksia ihan vielä konserttipäivänäkin.

Naantalin musiikkijuhlat viettää 35-vuotisjuhlavuotta. Ilman yrityselämän, kuten Nesteen ja tuolloin Kari Kairamon johtaman Nokian tukea viulut olisivat saattaneet vaieta jo vuosia sitten.

– Oli monia, jotka vuonna 1979 arvelivat tämän olevan pelkkä tähdenlento, ja on meillä ollut hyviä ja huonoja aikoja. Mutta musiikissa on se hyvä puoli, että talouden ollessa alamäessä monet ihmiset korvaavat kalliita ulkomaanmatkoja elämyksillä, jotka ovat lähempänä, uskoo musiikkijuhlasäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Rönnholm.

Lapsille oma juhlansa

Tämän kesän suurimpia orkesterivieraita ovat Osmo Vänskän johtama Sinfonia Lahti sekä Ralf Gothónin johtama Stockholm Sinfonietta. Jälkimmäisen kanssa lähdetään myös lahden taa risteilyvierailulle, joka huipentuu konserttiin Kuninkaanlinnassa Tukholmassa.

Kaikkiaan taiteellisen johtajan, selloprofessori Arto Noraksen kokoamaan ohjelmistoon kuuluu 26 konserttia. Kamarimusiikki soi mm. Naantalin, Merimaskun, Rymättylän ja Raision kirkoissa sekä Naantalin Kaivohuoneella. Sataman vanha matkustajaterminaali valjastetaan ensi kertaa musiikkiareenaksi.

Juhlavuoden uutuus on kolmipäiväinen Naantalin Lasten Musiikkijuhla, joka toteutetaan yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry. kanssa. Kirmo Lintisen säveltämän, metsän eläimistä kertovan lastenoopperan ohella pieniä musiikinystäviä ilahdutetaan mm. klassikkoteoksilla Eläinten karnevaali sekä Pekka ja susi.