Venäläiset myyvät jo Suomen mökkejään

Talouden alamäki itänaapurissa on ajanut venäläisiä myymään Suomen kiinteistöjään. Samalla yhä harvempi haluaa ostaa mökin Suomesta.

Kuva: Yle

Venäläiset myyvät yhä enemmän Suomesta hankkimiaan kiinteistöjä.

Pietarilaisen Suomen kiinteistömarkkinaan erikoistuneen Finma-kiinteistönvälittäjän mukaan suomalaisten kiinteistöjen myyntitarjoukset ovat lisääntyneet huomattavasti  tänä vuonna.

– Joitakin vuosia sitten myyntitarjouksia tuli vain pari vuodessa. Nyt niitä tulee jo pari viikossa, Finma-yrityksen kiinteistönvälittäjä Jekaterina Pljasova sanoo.

Finma oli viime vuonna välittäjänä noin kymmenenessä kiinteistökaupassa Suomessa, jossa myyjänä oli venäläinen. Tänä vuonna yritys on välittänyt samanlaisia kauppoja jo kuusi.

Pljasova uskoo, että venäläisten myyntihaluihin on vaikuttanut erityisesti Venäjän talouden huono kunto.

Myös ostohalut kaikonneet

Myös venäläisten halu ostaa kiinteistö Suomesta on vähentynyt huomattavasti. Tähänkin on vaikeuttanut Venäjän talouden huono kunto, mutta Pljasova näkee myös muita syitä.

– Suomalaiset pankit ovat tiukentaneet suhtautumistaan venäläisiin asiakkaisiin. Lainaa on entistä vaikeampi saada ja jopa tilin aukaiseminen voi aiheuttaa vaikeuksia.

Hän näkee pankkien toiminnan taustalla Ukrainan tilanteen ja Venäjää uhkaavat kansainväliset pakotteet.

Italialaiset ja espanjalaiset pankit tosin antavat Pljasovan mukaan venäläisille edelleen helposti lainaa.

Kiinnostusta Suomeen on Pljasovan mukaan vähentänyt myös muualla Euroopassa alentuneet kiinteistöjen hinnat. Venäläiset suuntaavat nyt muualle Eurooppaan kiinteistöostoksille. 

- Hinnat Espanjassa ja Italiassa ovat laskeneet huomattavasti. Pankit myös antavat lainaa ja tili on helppo avata, Pljasova sanoo.