EU-komissio sallii Suomelle velkaantumisrajan ylityksen

Suomen julkinen velka on kasvanut, jotta Suomi täyttäisi Kreikan vakuussopimukseen liittyvät ehdot, arvioi EU-komissio. Suomen julkinen velka ylittää näin tilapäisesti euromaille sallitun rajan.

talous
EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso komission taloussuosituksia käsitelleessä lehdistötilaisuudessa.
EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso komission taloussuosituksia käsitelleessä lehdistötilaisuudessa Brysselissä 2. kesäkuuta.Olivier Hoslet / EPA

Suomen julkisen velan osuus suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvamassa yli sallitun 60 prosentin rajan. Euroopan komissio ei aio puuttua ylitykseen, koska se on tilapäinen ja taustalla ovat komission mukaan hyvät solidaarisuussyyt.

Komissio arvioi, että Suomi ottaa lisää velkaa maksaakseen muita maita nopeammin osuuttaan EVM-rahastoon eli euron turvaksi perustettuun pysyvään vakausrahastoon. Suomen maksujen kiirehtiminen johtuu sopimuksesta, jonka Suomi neuvotteli Kreikan vakuuksista sovittaessa. Muut jäsenmaat edellyttivät osana vakuussopimusta, että Suomi maksaa osuutensa rahastoon nopeammin.

Komissio julkisti maakohtaiset suositukset jäsenmaiden talouden hoitoon. Suomelle suositukset olivat vanhoja tuttuja. Komissio on tyytyväinen hallituksen sopimiin rakenneuudistuksiin, mutta patistaa niiden toimeenpanoon. Tähän kuuluvat muun muassa kuntauudistus ja sosiaali- ja terveysuudistus. Työttömyyttä pitäisi vähentää lisäämällä nuorten ja ikääntyneiden työllisyyttä. Eläkeikää pitäisi nostaa.

Lisäksi komissio patistaa vähittäiskaupan kilpailun esteiden purkamiseen. Tutkimukseen ja kehitykseen Suomessa panostetaan komission mielestä hyvinkin, mutta tuloksia ei synny tarpeeksi tuottamaan talouskasvua. Komissio kiinnittää huomiota myös riippuvuuteen yhdestä kaasun toimittajasta eli Venäjästä.