1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Vähemmistövaltuutetun edustaja: Nigerialaiset naiset eivät käytä turvapaikkajärjestelmää väärin

Ylen A-studio kertoi turvapaikkaviranomaisten epäilevän, että osa Suomesta turvapaikkaa hakevista nigerialaisnaisista pyrkii tänne myymään seksiä.

A-studio
Venla Roth.
Vähemmistövaltuutetun toimisto, ylitarkastaja Venla Roth.Yle

Vähemmistövaltuutetun edustajan mukaan nigerialaisten tapauksessa ei ole kyse Suomen turvapaikkajärjestelmän yleisestä väärinkäytöstä. – On mielestäni ongelmallista, jos haukutaan väärää puuta ja syyllistetään niitä naisia, jotka ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, sanoo ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Helsingin rikospoliisi kertoi A-studiolle, että sillä on muutamia tapauksia tiedossa, joissa turvapaikan saanut nigerialaisnainen on harjoittanut prostituutiota Suomessa.

A-studio kertoi, että Suomen turvapaikkaviranomaisten mukaan useat seksiä Italiassa ja Espanjassa myyneet nigerialaiset naiset ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa kertomalla joutuneensa ihmiskaupan uhreiksi. Viime vuonna 15 nigerialaisnaista sai oleskeluluvan Suomessa. Heistä seitsemän todettiin ihmiskaupan uhreiksi.

Turvapaikan hakijoissa voi olla myös ihmiskaupan tekijöitä? 

Arvioidaan, että Euroopassa on kymmeniätuhansia, jopa satatuhatta nigerialaistaustaista naista prostituutiossa ja muussa seksikaupassa. Heistä jopa 95 prosenttia arvioidaan olevan ihmiskaupan uhreja, ylitarkastaja Roth kertoo. – Varmaan siinä on kyse siitä, että Nigeriassa on naisten heikko taloudellinen ja sosiaalinen asema ja köyhyys erityisen suuri . Suomen ihmiskaupparaportoija myöntää, että turvapaikan hakijoiden joukossa voi olla myös itse ihmiskauppaan osallistuvia nigerialaisia naisia.

– Pitää olla varuillaan, että auttamisjärjestelmään eivät pääse sellaiset henkilöt, jotka ovat itse mukana tässä rikollisessa toiminnassa, siis itse ovat syyllistyneet ihmiskaupparikokseen. Siinä mielessä pitää olla kykyä erottaa uhrit ja tekijät toisistaan, sanoo ylitarkastaja Venla Roth.

Vähemmistövaltuutetun edustaja: Ihmiskaupparikoksia ei tutkita

Ihmiskaupan asiantuntijan mielestä nyt pitäisi kääntää huomio turvapaikkaa hakevista naisista heidän taustallaan oleviin rikollisiin. – Ongelma ei ole siinä, että me tunnistamme ihmiskaupan uhreja, vaan ongelma on siinä, että me emme tutki ihmiskaupparikoksia, ylitarkastaja Roth sanoo. Vähemmistövaltuutetun edustajan mukaan poliisin ja muiden esitutkintaviranomaisten pitäisi panostaa paljon enemmän rajat ylittävään ihmiskauppaan. – Meidän pitäisi saada nämä naiset luottamaan ja uskomaan viranomaisiin niin, että he kertovat hyväksikäyttökokemuksistaan, niistä tekijöistä jotka tämän hyväksikäytön takana operoivat ja jotka ottavat siitä sen rahan ja taloudellisen hyödyn ja saada heidät oikeudelliseen vastuuseen ja sitä kautta ennalta ehkäistä tätä rikollista toimintaa, Roth sanoo.

Yle A-studio

Lue seuraavaksi