Tutkimus: Naisten mukaan nimetyt hurrikaanit vaarallisia, sillä ihmiset eivät pelkää niitä

Illinoisin yliopiston tekemässä tutkimuksessa naisten mukaan nimetyt voimakkaat hurrikaanit vaativat Yhdysvalloissa jopa kolme kertaa enemmän kuolonuhreja kuin miesten mukaan nimetyt.

tiede

Naisen nimen saaneet voimakkaat hirmumyrskyt vaativat enemmän kuolonuhreja kuin samanlaiset miesten mukaan nimetyt myskyt, osoittaa yhdysvaltalaisessa Illinoisin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkijat analysoivat kaikki Yhdysvaltain mantereelle vuosina 1950 – 2012 edenneet 94 hurrikaania, ja totesivat naisten mukaan nimettyjen voimakkaiden myrskyjen vaativan lähes kolme kertaa enemmän kuolonuhreja.

Tutkimuksen mukaan "miesmyrsky" vaatii keskimäärin 15,15 kuolonuhria, mutta "naismyrsky" 41,84 kuolonuhria. Tutkijat selittävät tätä sillä, että ihmiset eivät pidä naisen mukaan nimettyä myrskyä yhtä vaarallisena kuin miehen mukaan nimettyä, eivätkä tämän vuoksi suojaudu kunnolla.

Kun tutkijat testasivat kuinka ihmiset suhtautuvat myrskyyn, joka on nimetty Alexandraksi, Christinaksi tai Victoriaksi verrattuna siihen, jos myrskyn nimi on Alexander, Christopher tai Victor, kokivat ihmiset "naismyrskyt" vähemmän vaarallisiksi.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus ryhtyi nimeämään myrskyjä vuonna 1953. Aluksi hurrikaanit nimettiin aina naisten mukaan, mutta vuodesta 1979 alkaen joka toinen myrsky on saanut miehen etunimen. Myrsky saa nimensä aina valmiiksi laaditulta listalta, joten hurrikaanin voimakkuudella ei ole vaikutusta nimivalintaan.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Science (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.