Keitele purkaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Väentuvan

Keiteleen kunta on päättänyt purkaa aiemmin suojellun rakennuksen, 1800-luvun lopulta peräisin olevan vanhan pappilan renki- eli väentuvan. Rakennus on pitkään ollut käyttökiellossa ja sen kunnostaminen tulisi kunnan mukaan liian kalliiksi.

Keitele

Keitele purkaa aiemmin kulttuurihistoriallisesti merkittävänä suojellun rakennuksen, kirkonkylällä sijaitsevan Väentuvan. Se kuuluu 1800-luvun lopulla valmistuneen vanhan pappilan alkuperäisiin rakennuksiin. Päärakennuksen lisäksi väentupa eli renkitupa on ainoa vanhan pappilan ajoilta vielä säilynyt rakennus.

Väentupa on ollut vuosia käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi, ja se on rakenteiltaan vaurioitunut. Aiemmin rakennuksessa on toiminut muun muassa päiväkoti ja työttömien pitämä kirpputori.

Uudessa kirkonkylän asemakaavassa Väentupa ei enää kuulu suojeltavien rakennusten joukkoon, ja sen kunnostaminen olisi kunnan mukaan liian kallista. Kunnalla ei ole myöskään käyttöä rakennukselle.

Kunnanjohtaja Eero Ryhäsen mukaan rakennus puretaan todennäköisesti kesällä.

– Väentuvan viereistä päiväkotia laajennetaan, ja Väentupa on sinne kaavaillun kevyen liikenteen väylän tiellä.

Vain Kuopion kulttuurihistoriallinen museo huomautti asemakaavan muutoksen yhteydessä, että sen mielestä Väentuvan pitäisi edelleen olla suojeltavien rakennusten joukossa. Muuten rakennuksen purkusuunnitelmat eivät ole Ryhäsen mukaan herättäneet kuntalaisissa suuria tunteita.

– Ei ole tullut kuntalaisilta huomautuksia tai yhteydenottoja asiasta. Taisi olla yksi mielipidekirjoitus asiasta paikallislehdessä.

Tänä vuonna Keitele aikoo purkaa myös Hietalan päärakennuksen, Savolan navetan ja Pirtolan rakennukset.

Hietalan kunnostukseen saatiin aiemmin rahoitusta ELY-keskuksen kautta, mutta nyt rakennus todettiin niin huonokuntoiseksi, että rahoitus päätettiin lopettaa.