1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suun kautta hengittäminen lisää purentavirheitä

Purentavirheiden taustalta löytyy paljon syitä, perinnöllisyys on yksi vahvimpia. Purentaan vaikuttavat silti arjen tavatkin, kuten se, miten nukkuu ja mitä kautta hengittää. Myös huulet, kieli ja jänteet näyttelevät omaa osaansa tässä palapelissä.

Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Oikomishoidon taustalla on monisäikeinen vyyhti syitä. Perinnöllisyys näyttelee isoa osaa luustoepäsuhdissa. Tarvetta oikomiseen voivat kuitenkin lisätä myös huulten tai kielen virheasennot. Ihannetilassa huulet ja kieli toimivat suojana, jonka takana leukojen suhde kehittyy oikeaksi.

Perinnöllisyys vaikuttaa niin hampaiden kuin leukojen kokoon ja leukojen mahdolliseen epäsuhtaan. Ahtaustilojen lisääntymiseen taas on monia syitä. Allergisuus ja tukkoisuus johtavat myös purentavirheiden syntymiseen. Jos nenä on tukossa ja hengittäminen sen kautta vaikeaa, purennan kehityskin voi kärsiä:

– Kun suu on auki, kieli lepäilee alahammaskaaren sisäpuolella eikä tue ylähammaskaaren normaalia leveyskasvua. Yläkaari voi jäädä kapeaksi ja sivuille voi muodostua ristipurentaa. Lisäksi alaleuka kasvaa väärään suuntaan taaksepäin kiertyen eikä eteenpäin, kuten pitäisi. Suuhengitys voi johtaa myös avopurentaan, havainnollistaa oikomishoidon erikoishammaslääkäri Sirkka Lahtinen.

– Harmonisen leukojen kasvun kannalta olisikin tärkeää, että lapsi pystyy pitämään huulet lepotilassa yhdessä ja hengittämään nenän kautta.

Lapset myös touhuavat mielellään suu auki, joten komento pitää suu kiinni olisi hammasterveyden kannalta vain hyvästä.

Oikomistarvetta voi koettaa vähentää myös karsimalla lapselta peukalon imemisen, joka voi johtaa monenlaisiin purentavirheisiin. Peukalosta on myös vaikeampi vieroittaa kuin tutista, josta eroamista suositellaan viimeistään vuoden iässä.

Maitohampaat hoidettava loppuun asti

Muutkin lihastasapainon häiriöt voivat aiheuttaa purentavirheitä:

– Jos on liikaa ylipurentaa, alahuuli voi mennä ylähampaiden alle väärään paikkaan ja muodostuu niin sanottu huulivirhe. Silloin yläleuan etuhampaat puhkeavat lisää ja alahampaat painuvat lisää sisäänpäin. Tuolloin kasvaa myös onnettomuusriski: etuhampaat voi helposti kolauttaa kaatuessaan, havainnollistaa oikomishoidon erikoishammaslääkäri Sirkka Lahtinen.

Huulijänteetkin voivat vaikuttavat asiaan. Jos ylähuulen jänne on hyvin kireä, se voi tehdä isonkin aukon etuhampaiden väliin. Useimmiten ongelma on esteettinen, mutta joskus kulmahampaat eivät pääse puhkemaan tilanpuutteen vuoksi.

Harmonisen leukojen kasvun kannalta olisikin tärkeää, että lapsi pystyy pitämään huulet lepotilassa yhdessä ja hengittämään nenän kautta

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Sirkka Lahtinen

Kielijänteen kireys taas vaikuttaa puheen kehitykseen. Esimerkiksi ärrän oppiminen on vaikeaa, jos lapsi ei voi nostaa kieltä suulaen etuosaan kireän kielijänteen vuoksi. Näitäkin tapauksia hammaslääkäri poimii usein tarkastuksissaan ja ohjaa kielijänteen vapautukseen. Se tukee puheterapiaa.

Hampaiden hyvä hoito pienestä asti vaikuttaa sekin: maitohampaat pitäisi myös saada pidettyä suussa niin kauan, kuin niiden on tarkoitus siellä pysyä.

– Niiden tarkoitus on turvata hammaskaaren oikea muoto ja koko ja pitää paikkaa pysyvälle hampaalle, joka on puhkeamassa. Jos maitohampaan joutuu poistamaan ennen aikojaan, viereiset puhjenneet pysyvät hampaat valtaavat tilan ja se johtaa heti ahtauteen, muistuttaa Sirkka Lahtinen.

Hammaskaaren kauneus ei aina kerro purennan tilasta

Oikomishoidon tähtäimessä on purentavirheen nujertaminen. Hammaskaaren kauneus tulee siinä sivussa, mutta julkisella puolella oikomista ei tehdä esteettisistä syistä. Oiottavaa riittää muutenkin, sillä arviolta 20 prosenttia ikäluokista tarvitsee oikomista tiukallakin seulalla määriteltynä.

Oikomistarvetta aiheuttavat leukojen väliset epäsuhdat ja merkittävät purentavirheet, jotka hoitamattomina voisivat aiheuttaa myöhemmin esimerkiksi päänsärkyjä, leukanivelvaivoja tai vaurioita hampaistoon. Aikuisiällä tällaisten purentavirheiden hoito on kallista, sillä oikomishoidon lisäksi voidaan tarvita kirurgista hoitoa.

Jos maitohampaan joutuu poistamaan ennen aikojaan, viereiset puhjenneet pysyvät hampaat valtaavat tilan ja se johtaa heti ahtauteen

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Sirkka Lahtinen

– Toki oikojahammaslääkärinkin ilo on se, että hammaskaaret ovat tasaiset ja kauniit ja purenta on esteettisestikin kaunis. Mutta usein voi olla, että siellä on pientä epäjärjestystä ja ahtautta, mutta purenta voi olla hyväksi. Niissä tapauksissa emme voi oikomishoitoa terveyskeskuksessa antaa, sanoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Sirkka Lahtinen Kokkolan terveyskeskuksesta:

Käänteisiäkin tapauksia on: vanhempia voi hämmentää se, että oikomishoitoa suositellaan, vaikka lapsella on siisti ja tasainen hymy.

– Kaari voi olla kaunis, mutta oikomiselle onkin tarvetta leukojen epäsuhdan vuoksi. Suomalaislapsella voi olla niin, että alaleuka on pieni ja takana ja lapsi puree suulaen ikeneen, kuvaa Lahtinen.