Ilmavoimien operaatiopäällikkö: Säästöt eivät ole vaikuttaneet ilmatilan valvontaan

Ilmavoimien operaatiopäällikkö Sampo Eskelinen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että ilmatilan valvonnasta ei tingitä.

Aamu-tv
Hornet-häivttäjä.
Hornetien valmiuteen liittyvää selkkausta puivat Aamu-tv:ssä Ilmavoimien operaatiopäällikkö Sampo Eskelinen, puolustusvaliokunnan jäsen Tuija Brax ja tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö Sampo Eskelinen sanoo, että Puolustusvoimiin kohdistuneet säästöt eivät ole vaikuttaneet ilmatilan valvontaan millään tavoin. Hän sanoo Ylen aamu-tv:ssä, että julkisuudessa esitetyt väitteet Hornetien valmiuden laskemisesta lentäjien ylityötuntien takia eivät pidä paikkaansa.

– Me toteutamme ilmatilan valvontaa ja siihen liittyen lennetään tunnistustehtäviä, mikäli niin edellytetään. Puutumme ilma-alusten kulkuun, jos tilanne sitä edellyttää. Siitä asiasta ei tingitä hetkeäkään ja siihen ei raha vaikuta, Eskelinen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Venäläiskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa toissa viikolla. Suomen Hornetien toiminnasta on sen jälkeen annettu julkisuuteen ristiriitaisia tietoja. Esimerkiksi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli saanut asiasta väärää tietoa.

Valtioneuvoston viestintäosasto kertoi maanantaina, että tiedotussotku johtui väärinymmärryksestä Puolustusvoimien operaatiokeskuksen ja valtioneuvoston tilannekeskuksen välisessä tiedonvaihdossa.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tapauksessa on kyse ongelmasta Suomen ilmapuolustuksessa. Hänen mukaansa ongelma voi pikemminkin olla kansalaisten ja joidenkin päättäjien oletuksissa, mitä ilmapuolustus on ja millä tasoilla siinä toimitaan.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenen Tuija Braxin (Vihr.) mukaan jupakassa on kyse viestinnällisestä ongelmasta. Puolustusvaliokunta käsittelee asiaa tänään.

– Kuva on muuttunut viime päivien jälkeen huomattavasti siitä yleiskuvasta, mikä oli vielä viikko sitten. Kivet on käännettävä, että voidaan varmistaa, että se todellakin oli viestintäongelma eikä jokin muu vakavampi ongelma, Brax sanoo.