Tutkijat: Elämä voi olla mahdollista 100 miljoonalla Linnunradan planeetalla

Tutkijat perustavat arvionsa malliin, jossa planeettojen kyky ylläpitää elämää lasketaan muun muassa niiden lämpötilan ja kemiallisten ominaisuuksien perusteella. Marsia paremmin sijoittui 0,8 prosenttia tutkituista planeetoista.

Ulkomaat
Tähtitaivas
Arno Balzarini / EPA

Yhdysvaltalaistutkijat arvioivat, että Linnunradalla on jopa sata miljoonaa paikkaa, joissa monimutkaiset elämänmuodot olisivat mahdollisia, IFL Science ja Challenges -nettisivustot kertovat.

Tutkimuksessaan tutkijat arvioivat planeettojen mahdollisuutta ylläpitää mikrobitasoa monimutkaisempaa elämää niin sanotun biologisen monimutkaisuusindeksin BCI:n avulla. Siinä otettiin huomioon lämpötila, kemialliset ominaisuudet, kiertorataominaisuudet, ikä ja se, uskotaanko planeetan pinnan olevan kiinteä, nestemäinen vai kaasumainen.

Riittävästi tietoa tutkijat katsoivat olevan 637 planeetasta. Niistä kymmenen eli 1,6 prosenttia sijoittui paremmin kuin Jupiterin Europa-kuu, jonka ominaisuudet ovat herättäneet keskustelua elämän olemassaolon mahdollisuudesta. 0,8 prosenttia eli viisi sai Marsia paremman pistemäärän.

Vaikka jokaista tähteä kohden olisi vain yksi planeetta – vähemmän kuin epäillään – tämä tarkoittaisi sitä, että sata miljoonaa planeettaa soveltuisi elämän olemassaoloon Europa-kuuta paremmin.

Ykkösenä ei suinkaan ollut Maa, vaan noin 20 valovuoden päässä sijaitseva Gliese 581c, joka sai 0:sta 1:een ulottuvalla asteikolla täydet pisteet.

Maan pistemäärä oli 0,97, Marsin 0,83 ja Europan 0,71.

Tutkija Louis Irwin Texasin yliopistosta toteaa, että aiemminkin tutkijat ovat yrittäneet arvioida elämän olemassaolon mahdollisuutta, mutta heidän tutkimuksensa on ensimmäinen, joka nojaa havaittavaan tietoon aurinkokuntamme ulkopuolisista planeetoista.

IFL Science toteaa, että tutkimus jättää kuitenkin edelleen paljon arvailujen varaan.

Ei esimerkiksi tiedetä, onko vertailukohteena olleessa Europassa elämää ja jos on, millaista. Ei myöskään tiedetä, miten todennäköistä on, että elämää syntyy, kun olosuhteet ovat otolliset.

Lisäksi tutkimuksessa voidaan tehdä arvioita vain olemassaolevan otoksen pohjalta. Koska pieniä planeettoja on vaikeampi löytää kuin suuria, otos ei ole todella edustava. Lisäksi monilla planeetoilla voi olla kuita, joista osa voi olla ainakin yhtä sopivia elämälle kuin Europa.