Miten suhtaudut ilmatilaloukkauksiin – ja valtion viestintään asiasta?

Venäläislentokoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa toukokuun loppupuolella. Suomen valtiojohdon tiedotus asiasta on ontunut. Miten suhtaudut loukkauksiin – ja millä tavalla tiedotusta pitäisi parantaa? Vai pitäisikö ilmatilaloukkauksia edes tuoda julkisuuteen?

Osallistu
Hornet
Vesa Vaarama / Yle

Pääministeri Jyrki Katainen kommentoi venäläiskoneiden ilmatilaloukkauksia ja suomalaishävittäjien lentoja aluksi väärin tiedoin, jotka hän oli saanut valtioneuvoston tilannekeskukselta.

Toukokuun 20. päivä kaksi venäläistä rahtikonetta loukkasi Suomen ilmatilaa lyhyen ajan sisällä toisistaan. Puolustusvoimat tunnisti venäläiskoneet, mutta ei lähettänyt hävittäjiä niitä vastaan.

Ensimmäinen ilmatilaloukkaus oli nopea poikkeama koneen normaalilta reitiltä, jollaisia on tapahtunut aiemminkin. Lyhyen ajan sisään tullut toinen loukkaus katsottiin epätavanomaiseksi toiminnaksi. Kolmatta samalla reitillä liikkunutta venäläiskonetta vastaan lähetettiin jo suomalaishävittäjiä, ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri kertoi Savon Sanomille ja Helsingin Sanomille.

Ylen aamu-tv:ssä tänään tiistaina vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tapauksessa on kyse ongelmasta Suomen ilmapuolustuksessa.

Ongelma sen sijaan on huono viestinkulku poliitikkojen ja siviilivirkamiesten välillä, arvioi eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Tuija Brax (vihr.) Ylen aamu-tv:ssä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön (ps.) mielestä ilmatilan loukkauksia ei pitäisi välttämättä julkistaa lainkaan, kuten Suomessa on vuodesta 2005 tehty.

Tuija Braxin ja Salonius-Pasternakin mielestä salaaminen ei toimi internetin ja kännykkäkameroiden aikakaudella.

Puolustusvaliokunta käsittelee asiaa tänään.

Mitä mieltä olet Suomen valtionjohdon reagoinnista ilmatilan loukkauksiin?

Miten viestintä niistä olisi pitänyt hoitaa? Pitäisikö puolustusvoimien salata tällaiset asiat?

4.6. klo 7.44. korjaus: Katainen sai tiedon valtioneuvoston tilannekeskukselta, ei viestintäosastolta.