1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mielikuvitusbensalla pötkii pitkälle

Lapsiperheiden euroille on kesällä ottajia. Erityisesti huvipuistot ja erilaiset elämyskohteet houkuttelevat kävijöitä, mutta myös perinteinen polkuautoilu mielikuvitusbensan kera pitää pintansa.

Kotimaan uutiset
Poika tankkaa polkuautoa Jämsän liikennepuistossa.
Marja Roiha / Yle

Kurvailu oikeita liikenneoloja muistuttavassa leikkiympäristössä kiehtoo pieniä ja vähän isompiakin lapsia.

Esimerkiksi Jämsässä liikennepuisto on toiminut jo vuodesta 1969 lähtien. Puisto vetää liikenneleikkien ääreen edelleen kesä-elokuun aikana yli 4000 kävijää. Puiston kesäkausi käynnistyi maanantaina.

Liikennepuistossa ajetaan lihasvoimalla, joten menoveden hinta ei pikkukuskeja paina. Leikkibensan tankkaus aidonnäköiseltä tankkauspisteeltä on kuitenkin olennainen osa polkuautoajelua.

- Kun seuraa pienten tankkaajien puheita, niin kyllä täällä monioktaanisia bensoja tankkiin laitetaan. Virtuaalibensalla tuntuu myös jaksavan polkea tunnista toiseen, jos auto on muuten kunnossa, kuvailee Jämsän nuorisotoimenjohtaja Hannu Ahlstedt.

Virtuaalibensalla tuntuu jaksavan polkea tunnista toiseen.

Hannu Ahlstedt

Tankkauspisteen lisäksi liikennepuistossa on oikeasta liikenteestä tutut liikennevalot ja liikenneympyrä. Halukkaat voivat suorittaa myös liikennepuiston oman ajokortin.

Polkeminen pitää pintansa

Nuorisotoimenjohtajan mukaan jo puiston avajaispäivän aamuna paikalla oli perheen pienimpiä, jotka sovittelivat innokkaina kypäriä ja etsivät itselleen mieleisiä ajopelejä.

Liikennepuiston suosion salaisuus piilee paitsi hyvässä sijainnissa myös perinteissä. Kun vanhemmilla on hyviä lapsuusmuistoja puistosta, he haluavat tarjota vastaavia elämyksiä myös omille lapsilleen.

- Liikennepuisto on hyvällä paikalla, se näkyy Jämsän sisääntulotien varrelta. Lapsia kiinnostaa vanhanaikainen polkeminen kovasti ja kun seuraa isovanhempien ja vanhempien puheita, niin puisto on odotettu vierailukohde kesäaikaan. Suosio kestää ja siirtyy aina sukupolvelta toiselle.

Auton rattiin parilla eurolla

Vaikka kaupungin säästöt kurittavat Jämsässäkin, on liikennepuistosta haluttu pitää kiinni. Polkuautolla kurvailu on tosin ollut jo muutaman vuoden maksullista. Kolmipyörät, työnnettävät vaunut ja leikkipuisto ovat edelleen ilmaisia. Maksut eivät Ahlstedtin mukaan ainakaan toistaiseksi ole karkottaneet kävijöitä.

Liikennepuiston suosio kestää ja siirtyy aina sukupolvelta toiselle.

Hannu Ahlstedt

- Tunnin polkuautoiluaikaa saa kolmella eurolla, puoli tuntia maksaa puolitoista euroa ja kausikortti 25 euroa. Asiakkaat kyllä ymmärtävät, että autot tarvitsevat korjauksia, uusimisia ja niiden suhteen kaikki ei käy virtuaalisesti.

Oikeiden autojen tekniikka muuttuu ja kehittyy kovaa vauhtia, mutta polkuautoihin uusia järjestelmiä ei ole tullut. Niiden olemassaolo pientenkin puheissa kuitenkin kuuluu.

- Kyllä lasten puheissa kuulee, että nyt ajan automaattisesti ja sen merkiksi kädet otetaan irti ratista, kertoo Ahlstedt.

Liikennepuisto antaa lapsille eväitä oikeassa liikenteessä toimimiseen.

- Parhaimmillaan puisto opastaa oikeaa käyttäytymistä liikenteessä. Ohjaajat koettavat terottaa myös, että ei törmäillä eikä kaahailla, pysytään omalla kaistalla ja kunnioitetaan suojatietä ylittäviä. Pääsääntöisesti lapset kyllä omaksuvat nämä asiat aika hyvin, summaa Ahlstedt.

Lue seuraavaksi