1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Psykiatrian päivystyksen lähtö Auroran sairaalasta nostatti kohun

Auroran sairaalan psykiatrisen päivystyksen lopettamissuunnitelma kuohuttaa potilaiden ja heidän omaistensa mieliä. Päivystys aiotaan siirtää Haartmanin sairaalan ja syksyllä avattavan uuden Malmin sairaalan päivystyksen yhteyteen. Kaupungin mukaan järjestely parantaa potilaiden hoitoa.

Kotimaan uutiset
YLE / Olli-Pekka Salli

Auroran psykiatrisen päivystyksen siirtäminen Haartmanin ja uuden Malmin sairaalan päivystyksen yhteyteen perustuu vuonna 2015 voimaan tulevana päihdeasetukseen.

- Poliklininen psykiatrinen päivystys on lähes kaikkialla somaattisen päivystyksen yhteydessä ja tätä päivystysasetus edellyttää. Sen valmistelu on nyt meillä käynnissä, selittää osastopäällikkö Hannu Juvonen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt siirron osana sosiaali- ja terveysviraston tämän vuoden käyttösuunnitelmaa.

- Keskustelu on käynnistynyt varmaankin siksi, että valmisteluun osallistuneet tai muutoksiin osalliset ovat ottaneet yhteyttä Helsingin Sanomiin. Lehti kertoi, että Auroran päivystys loppuu. Niinhän ei käy, vaan sairaalapäivystys jatkuu. Poliklininen päivystys suunnitellaan yhdessä päihde- ja somaattisen päivystyksen kanssa samassa kokonaisuudessa.

Päätöksestä keskusteltiin

- Ei ole tarkoituksenmukaista, että akuuttiin tarpeeseen vastaa päivystyspoliklinikka, joka on irrallaan muusta hoitojärjestelmästä. Akuuttiin tarpeeseen pitää pystyä vastaamaan potilaan lähellä. Niillä omilla psykiatrian ja päihdepoliklinikoilla, Juvonen korostaa.

Juvosen mukaan päätöksestä käytiin keskustelua käyttösuunnitelman käsittelyn yhteydessä.

- Käyttösuunnitelman täytyy olla lyhyt, linjaus valmistelua varten. Nyt vasta valmistelun tässä vaiheessa aletaan paneutua yksityiskohtiin ja se tehdään huolellisesti alkusyksyn aikana. Asiat ovat monimutkaisia ja niihin perehtyminen vaatii todella aikaa.

Asetusta noudatettava

- Mielestäni käyttösuunnitelmaan on kirjattu selkeästi, että päivystystä rakennetaan uudelleen vuoden 2014 aikana. Päätös on vasta valmistelulinjaus ja yksityiskohdat sitten ratkaisevat miten asia käytännössä päätetään. Meidän täytyy kuitenkin noudattaa päivystysasetusta, Juvonen perustelee.

Juvosen mukaan päivystysjärjestelmää rakennetaan potilaslähtöisesti uudella tavalla. Ja kun uutta tehdään, jostakin vanhasta pitää luopua. Rakentamisessa otetaan huomioon potilasturvallisuus, osaamisen varmistaminen ja kaikkien potilaiden yhdenvertaisuus.

- Muutos tulee palvelemaan helsinkiläisiä potilaita paremmin kuin nykyinen järjestelmä. Tässä päätöksessä eivät ole takana säästöt eikä pyritä vähentämään resursseja ja vaan samoilla resursseilla pyritään saamaan parempaa hoitoa potilaille.

Lue seuraavaksi