Hyppää sisältöön

Kotiseutunostalgia voi poistaa juurettomuuden tunteen

Lapsuuden kotipaikkakunta on monesti se tärkein kotiseutu, jota aikaihminen muistelee lämmöllä. Oman elämän muistot kytkeytyvät usein tiettyihin kyliin ja kaupunginosiin.

Kuva: Kata Laurikainen / Yle

Kotiseutunostagia on saanut nostetta sosiaalisesta mediasta. Mikään uusi asia se ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi Suomen Kotiseutuliitto täyttää tänä vuonna jo 120 vuotta.

– Nämä asiat ovat mietityttäneet ihmisiä kautta aikain. Osa siitä on puhtaasti tunnetta, osa henkilökohtaista ja yhteisöllistä kokemusta paikasta. Voidaan puhua kotiseuturakkaudesta. Se on myös välittämistä ja huolenpitoa ja sitä, että halutaan pitää hyvää huolta ympäristöstä, maisemasta, murteesta ja perinteistä, kertoo Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Vanhatalon mukaan kotiseutunostagia yhteisöllisesti joko sosiaalisessa mediassa tai muualla on omiaan myös ehkäisemään tälle ajalle tyypillistä juurettomuuden tunnetta.

– Usein puhutaan irrallisuuden kokemuksesta, joka vaivaa tämän ajan ihmisiä. Facebook on itseasiassa tehnyt meille palveluksen tuomalla pintaan sen merkityksen, että mistä me olemme kotoisin. Voimme toki olla maailman kansalaisia ja matkustaa tai asua muualla, mutta kyllä se entinen ja usein lapsuuden kotipaikkakunta on meille aina tärkein.

Suhde kotiseutuun on osa identiteettiä

Vintage Kajaani -ryhmän (siirryt toiseen palveluun)jäsenet jakavat sivuilla vanhoja kuviaan kotikaupungistaan ja muistelevat yhdessä menneitä aikoja. Kotiseutujen muistelu yhdessä muiden kanssa ei ole uusi ilmiö, mutta Facebook on tuonut siihen uuden vivahteen.

Facebookissa ollaan samaan aikaan sekä henkilökohtaisia että yhteisöllisiä.

Riitta Vanhatalo

– Minusta tämä Facebookin ilmiö on todella mielenkiintoinen. Kun joku näkee sen vaivan, että perustaa tällaisen ryhmän, niin se paljastaa meille, kuinka merkityksellinen suhteemme kotiseutuun onkaan. Tämä on hauska tapa ihmisille vaalia omaa kotiseutusuhdettaan, sanoo Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

– Facebookissa ollaan samaan aikaan sekä henkilökohtaisia että yhteisöllisiä. Sieltä löytää helposti vanhoja tuttuja, joiden kanssa jakaa yhteisiä muistoja. Se luo lisää kiinnostavuutta muisteluun, Vanhatalo uskoo.

Oman kotiseudun muistelemiseen on selvä tarve, sillä ihmiset kytkevät paljon asioita tiettyihin paikkoihin, paikkakuntiin, kyliin ja kaupunginosiin.

– Kotiseutusuhteemme on osa identiteettiämme. Siihen liittyy suhde omaan perheeseen, ystäviin ja sukuun sekä monet elämänvaiheet ja -kokemukset, Vanhatalo sanoo.