Valelääkäri Esa Laihoa vastaan nostettiin nippu uusia syytekohtia – aiheettomia palkkoja yli miljoona euroa

Osa syytekohdista on pantu vireille käräjäoikeudessa jo viime syksynä vanhentumisvaaran takia, osa nostettiin tänään tiistaina. Poliisi epäilee vielä kesken olevassa tutkinnassaan Laihoa myös kolmesta taposta.

Kotimaa
Esa Laiho.
Valelääkärinä toiminut Esa Laiho.Kimmo Mäntylä / EPA

Valelääkäri Esa Laihoa vastaan on nostettu syyte, kertoo Helsingin syyttäjänvirasto.

Laihoa syytetään luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta, rekisterimerkintärikoksista, törkeistä väärennyksistä, väärennysaineiston hallussapidosta, törkeistä petoksista, petoksista ja petoksen yrityksestä.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan osa syytekohdista on pantu vireille jo viime syksynä vanhentumisvaaran takia. Osa syytekohdista nostettiin tänään ensimmäistä kertaa.

Syytteen mukaan Laihon työnantajina toimineille hoitolaitoksille on aiheutunut aiheettomasti maksetuista palkoista yli miljoonan euron vahinko. Kysymys on palkoista, jotka hän on saanut esiintymällä lääkärin tutkinnon suorittaneena, vaikka hänellä ei tutkintoa ole ollut. Lisäksi Laihon epäillään laskuttaneen liikaa toisen lääkärin tekemästä työstä omistamansa yhtiön nimissä.

Laiho toimi Venäjältä hankittujen tutkintotodistusten avulla lääkäriharjoittelijana ja lääkärinä vuosina 2001–2011. Laiho työskenteli lääkärinä siihen saakka, kun hänet paljastettiin vuonna 2011.

Poliisi epäilee vielä kesken olevassa tutkinnassaan Laihoa myös kolmesta taposta. Henkirikoksista ei ole vielä tehty syyteharkintaa, mutta ne on tarkoitus käsitellä aikanaan samassa oikeudenkäynnissä.

Laiho on kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Laiho odottaa oikeudenkäynnin alkua vapaalla jalalla. Hänet vapautettiin tämän vuoden alussa.