1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Parikymppisten perustama hoivayritys aktivoi vanhuksia ja työllistää opiskelijoita

Kahden nuoren naisen perustama firma palkkaa vanhustenhoidosta kiinnostuneita opiskelijoita pitämään viriketuokioita hoivakodeissa ja päiväkeskuksissa. Pirkanmaalla toimintaa on jo Tampereella, Nokialla ja Orivedellä.

Kotimaan uutiset
Anniina Raatikka peluuttaa Oriveden hoitokodin asukkailla muistipeliä.
Mari Vesanummi / Yle

Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa 28-vuotiaalla Anniina Raatikalla ja 23-vuotiaalla Jenna Ylikoskella syntyi idea perustaa hoiva-alan yritys, joka keskittyisi vanhusten viriketoimintaan ja kotiapuun. Neuvottelut Attendon kanssa onnistuivat niin hyvin, että yritykseltä tilattiin pilottijakso täksi kesäksi.

Hoivakodeissa järjestetään viikoittain kahden tunnin viriketuokio, jonka tarkoituksena on tarjota lisähupia ikäihmisten arkeen.

– Halusimme yhdistää sukupolvet ja tuoda iloa, jotain vähän erilaista tänne hoivakodin arkeen, yrittäjä Anniina Raatikka sanoo.

Alkutapaamisessa kartoitetaan asukkaiden mieltymyksiä ja toiveita tuokioiden suhteen. Näin tehtiin myös Oriveden Ruusukujalla, missä keskusteltiin pian musiikista ja juhannustansseista.

Halusimme yhdistää sukupolvet ja tuoda iloa, jotain vähän erilaista tänne hoivakodin arkeen.

Anniina Raatikka

– Teemme sitä, mitä asukkaat tykkäävät tehdä, mutta ekstramausteilla. Esimerkiksi musiikkia halutaan paljon kuunnella ja myöskin laulaa. Ajattelimme järjestää myös muistelulevyraadin, missä ei anneta kappaleille pisteitä vaan joka kappaleen jälkeen jutellaan kappaleen tuomista muistoista. Tulemme tänne kohtaamaan ja keskustelemaan, ei esiinnytä vaan ollaan aidosti läsnä, Anniina Raatikka sanoo.

Yli sata hakijaa ja kuusi paikkaa

Nuorilla yrittäjillä on ollut alusta asti tähtäimenä työllistää mahdollisimman monta opiskelijaa. Pilottivaiheessa kaikkiaan kuusi 14-25-vuotiasta nuorta työllistettiin ulkoilu- ja virkistysapuun neljään Attendon hoivakotiin. Raatikan toiveissa on oppia kesän aikana erilaisia toimintamalleja, joista voisi soveltaa erityyppisiin palvelukeskuksiin ja hoivakoteihin.

– Kyllä on ollut haasteellista myydä palveluita näin alkuun, mutta neljän kuukauden pilotin aikana löydetään enemmän malleja, jotka palvelevat erityyppisiä tahoja.

Innokkaista työntekijöistä ei ole ainakaan ollut pulaa.

– Olemme saaneet yli sata työhakemusta ja hakemuksia tulee koko ajan lisää. Toivottavasti löydämme lisää yhteistyökumppaneita, että voimme palkata mahdollisimman monta nuorta.

Tämä on siistiä ja jännittävää, kiva päästä tutustumaan vanhuksiin.

Henna Halttunen

Orivedellä ikänsä asunut 16-vuotias Henna Halttunen iloitsee kahden tunnin viikottaisesta osa-aikatyöstään, sillä ala kiinnostaa.

– Olen miettinyt sitä aika paljon, vanhustenhoito voisi olla se juttu.

Halttunen on nyt toista kertaa tutustumassa hoivakodin arkeen.

– Tämä on siistiä ja jännittävää, kiva päästä tutustumaan vanhuksiin. Kiva ja positiivinen kokemus tämä on ollut, ala vaikuttaa hyvältä, Halttunen hymyilee.

Lue seuraavaksi