Lasten Puuhamaa aloitti oluttarjoilun – kävijöiden tuomiota jännitetään

Korkeimmalta hallintoaoikeudelta kamppailun jälkeen anniskeluluvat saanut Janakkalan Tervakoskella sijaiseva Puuhamaa on avannut kesäkautensa ja samalla oluthanansa. Pienten lasten huvipuistossa saavat aikuiset ensimmäisen kerran nauttia myös keskiolutta. Henkilökunta jännittää miten suuri yleisö suhtautuu alkoholin nauttimiseen.

ilmiöt
Puuha-Nalle suihkussa
Puuha-Nalle on Puuhamaan tunnus. Ensi kesänä Janakkalan Tervakoskella voitanee myydä jo "miestä väkevämpääkin".Timo Leponiemi / Yle

Aluehallintovirastolta vihdoin ja viimein rajoitetut anniskeluoikeudet saaneessa Tervakosken Puuhamaa-huvipuistossa pääsevät lasten vanhemmat tänä kesänä nauttimaan myös olutta. Tieto ei kaikkialla ole otettu ilolla vastaan.

Esimerkiksi Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry kiiruhti arvostelemaan sitä, että pienille lapsille suunnattu huvipuisto on avannut oluthanansa. Järjestön mukaan päätöksellä on jyrätty pienten lasten oikeus turvalliseen ympäristöön ja päihteettömään ajanviettoon.

Oluenjuojat ovat suurennuslasin alla

Tervakoskella tiedetään hyvin että edessä kesä, jossa osa vierailevista perheistä voi ääneenkin paheksua oluenjuontia aiemmin raittiiksi profiloituneessa huvipuistossa.

– Tulemme seuraamaan asiaa ja voin vakuuttaa, että tulemme olemaan todella, todella tarkkoja anniskelun suhteen. Siitä syystä, että tätä tullaan mediassa ja sosiaalisessa mediassakin seuraamaan, tietää Puuhamaan johtaja Ilkka Vaskio.

Vaskio ei odota oluen juonnista syntyvän ongelmia. Hän viittaa siihen, että konsernin muissakin toimipisteissä Mikkelin Visulahdessa, Espoon Serenassa ja Vaasan Wasalandiassa on ollut jo pitkään vastaavat oikeudet.

– Kun näitä ongelmia ei ole muualla ollut, niin en jaksa uskoa että niitä meilläkään näkyisi, hän arvelee.

Puuhamaa ei ole Muumimaailma

Tervakosken Puuhamaa sai anniskeluoikeudet kun Korkein hallinto-oikeus KHO kumosi lääninhallituksen ja hallinto-oikeuden aiemmat kieltävät päätökset.

Lääninhallitus hylkäsi lupahakemuksen, koska se katsoi Puuhamaan toiminnan kohdistuvan lähinnä pieniin lapsiin ja heidän perheisiinsä. Paikka ei näin olisi ollut alkoholilain mukaan anniskelupaikaksi sovelias. Myös Janakkalan kunta oli samaa mieltä.

KHO jyräsi näkemykset päätökset sillä perusteella, että yritys haki huvipuiston alueelle rajoitettua anniskelulupaa.

Lupaa haettiin vesipuiston kioskiin ja kahteen ravintolaan. Muille huvipuistoille oli jo aiemmin Suomessa myönnetty luvat anniskeluun, niinpä Puuhamaata ei voinut asettaa eriarvoiseen asemaan.

Aluehallintoviranomainen katsoi ettei Puuhamaata voi verrata Linnanmäkeen tai Särkänniemeen, vaan Naantalin Muumimaailmaan jossa ei ole lupaa alkoholin myymiseen.

KHO:n päätöksen jälkeen Lounais-Suomen aluehallintovirastolla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin myötää luvat myös Puuhamaalle.