1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sirkuslaiselle koti on harvinainen vierailukohde

Viimeistään maisemaan ilmestyvä sirkusteltta karavaaneineen on varma merkki siitä, että kesä on saapunut Lappiin. Pohjoisen visiitin jälkeen Sirkus Finlandia valuu hiljalleen kohti etelää, mutta kiertue jatkuu marraskuulle saakka. Sitä ennen kotisohvaa ei juuri kuluteta.

Sirkus Finlandia Rovaniemellä kesäkuussa 2014
Sirkus Finlandian Heidi Marya ja Jouni Aaltoa haastattelee Bikka Puoskari.
Sirkusartisti Hady Mary ja noricuminhevonen Juni Elmar XIII viettivät tiistaina aurinkoista kesäaamua Rovaniemen Ounaspaviljongilla. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Sirkus Finlandia on jokakesäiseen tapaansa saapunut Lappiin. Teltassa esitettävä ohjelma on kokonaan uusi, mutta klovnit ja eläimet ovat elementtejä, joista show'ssa ei koskaan luovuta.

Itseäkin aluksi pelotti, kun katselin, että mitenkä se likka pysyy siellä ylhäällä. Mutta hyvin pysyy!

Jouni Aalto, tiedottaja

Sirkusartistiksi vuosi sitten valmistunut 22-vuotias Heidi Mary on yksi tämä sirkusvuoden ensikertalaisista. Hänen erikoisalaansa on ilma-akrobatian ja rullaluistelun yhdistäminen – siihen Heidi Marylla onkin vanhana taitoluistelijana hyvä pohja.

Tiedottaja Jouni Aalto kehuu Heidi Maryn ohjelmanumeroa viihdyttäväksi ja nuoren sirkusartistin kehitystä huikeaksi.

– Itseäkin aluksi pelotti, kun katselin, että mitenkä se likka pysyy siellä ylhäällä. Mutta hyvin pysyy, sanoo tiedottaja Jouni Aalto.

Lapissa talviuni päättyy aiemmin

Sirkus Finlandian showkesä jatkuu marraskuulle  saakka, eli kiertue kestää peräti seitsemän kuukautta. Suomen suurimman ammattisirkuksen reitti on kulkenut vakiona pohjoiseen heti alkukesästä jo kauan.

– Lapissa ihmiset heräävät aikaisemmin talven jälkeen. Täällä ihmiset ovat aika innoissaan, kun me tulemme. Tulemme mielellämme, Jouni Aalto sanoo.

Pohjoisessa ei ehditä juuri katsastaa maisemia tai harrastaa Lapin aktiviteetteja.

– Periaatteessa ei, koska matkat ovat aika pitkiä. Mutta tämä Rovaniemi on sellainen lepopaikka, että täällä pystytään illallakin käymään jopa paikallisissa ruokaloissa. Mutta muuten se on aika kovaa kiertämistä.

Tavallisina iltoina sirkusväkeä ei kutsu paikallinen ruokapaikka, vaan kaiken purkaminen, pakkaaminen ja nukkumaanmeno. Usein seuraavana päivänä pitää olla jo jossain toisaalla.

Työ on työtä myös sirkustaiteilijalle

Jouni Aaltoa työ sirkuksessa on vetänyt puoleensa jo pitkään. Tien päällä asumisesta on tullut hänelle elämäntapa.

Haastavinta ovat ilmat! Kun aukaisee karavaanin oven ja katsoo, tuleeko siellä lunta vai onko aurinkoista. Kaikkea on saatu tänä vuonna.

Jouni Aalto, tiedottaja

– Ei tässä osaa muutakaan tehdä, kun tähän on tottunut ja tätä on pienestä asti tehnyt, niin ei osaa paikallaan olla.

Heidi Marylle kausi Sirkus Finlandiassa on vasta ensimmäinen.

– Olen vasta tutustunut tähän elämään ja tykkään todella paljon. Tietysti se esiintyminen on se kaikista ihanin asia. Ja tykkään myös reissaamisesta: siitä, että maisemat vaihtuu koko ajan. On tosi ihanaa nähdä koko Suomi. 

Tiukkaakin välillä tekee. Heidi Mary maksaa kiertue-elämän veroja silloin, kun kello näyttää vasta puoli kuutta, mutta ylös on noustava. Tiedottaja Jouni Aalto pitää kiertue-elämän haastavimpana ulottuvuutena Suomen lyhyttä ja vähälumista kesää.

– Haastavinta ovat ilmat! Kun aukaisee karavaanin oven ja katsoo, tuleeko siellä lunta vai onko aurinkoista. Kaikkea on saatu tänä vuonna. Lumisateessa tämän rakentaminen ei ole kovin kivaa.

Vaikka kuinka aamulla sataisi vettä tai räntää tai mitä vain, niin sitten aina kun teltta on valmiina ja kuulee orkesterin, [--] niin tulee sellainen "No niin, taas lähtee täysillä".

Heidi Mary, sirkusartisti

Seitsemään kuukauteen kiertävää sirkuselämää mahtuu paljon. Kiertueen aikana on aina uudelleen löydettävä voima parkkeerata karavaani ja pystyttää teltta, into aloittaa ja kyky esiintyä täysillä.

– [Voimat tulevat] periaatteessa siitä, että on pakko! Se teltta on oltava pystyssä, koska näytös on illalla ja ihmiset ovat ostaneet lippuja jo etukäteen. Se on tehtävä.

Toisaalta sirkustunnelma tarttuu myös taiteilijaan, kertoo Heidi Mary.

– Vaikka kuinka aamulla sataisi vettä tai räntää tai mitä vain, niin sitten aina kun teltta on valmiina ja kuulee orkesterin ja pääsee sinne taakse fiilistelemään niin aina tulee sellainen "No niin, taas lähtee täysillä".

Koti on sirkuslaiselle harvinainen vierailukohde

Sirkuksen esiintymistahti on tiivis. Pelkästään kesäkuussa edessä on vielä 28 näytöstä. Ennen marraskuuta kiertävät viihdyttäjät eivät ehdikään kotisohviaan pahemmin kuluttaa. Tiedottaja Jouni Aalto ja ilma-akrobaatti Heidi Mary uskovat kuitenkin muistavansa vielä kotiosoitteensa. Kiertuekauden ulkopuolella Hollannissa asuva Aalto tosin miettii hetken, mutta laskettelee sitten koko kotiosoitteensa.

– Meinaan parin viikon päästä mennä ihan viikoksi katsomaan lapsia. Mutta harvemmin täältä pääsee, Aalto kertoo.

Luisteleva ilma-akrobaatti Heidi Maryn sanoo, että sirkusleirin ulkopuolisessa maailmassakin ehtii kyllä piipahdella, jos haluaa.

– Minä kävin siskon valmistujaisissa. Lähdin esityksen jälkeen yöjunalla, olin siellä koko päivän ja tulin takaisin yöjunalla. Sitten oli kaksi esitystä. Eli kyllä sitä ehtii, kun osaa vain järjestää!