Hyppää sisältöön

Siirrettävä kuivakäymälä kerää festarivieraiden pissat pellolle

Lukuisat kesätapahtumat jättävät jälkeensä tonneittain käymäläjätettä, jota voitaisiin hyödyntää suoraan lannoitteena. Mobiilikuivakäymälä yllättää hajuttomuudellaan.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Mobiilikuivakäymälä Keko on arkkitehti Riikka Pylväsen ja Käymäläseura Huussi ry:n ekologisen tapahtumasanitaation kesäkokeilu. Vedettömistä tapahtumakäymälöistä arvokkaat ravinteet kerätään talteen ilman kemikaaleja, näin virtsa ja uloste pääsevät nopeampaa reittiä lannoitekäyttöön. Virtsa on sellaisenaan erinomainen kasvilannoite ja ulosteet ovat kompostoituna hyvää maanparannusainetta.

– Kompostikäymälä sinällään on ikivanha keksintö.Yleisötapahtumissa niitä ei Suomessa ole ollut, mutta toivottavasti yleistyvät, arkkitehti Riikka Pylvänen sanoo. 

Keko on pilotointiprojekti, jolla toisaalta kuivakäymälän toimivuutta yleisötapahtumissa testataan ja toisaalta jaetaan ihmisille tietoa.  

Virtsa ei ole tyyppihyväksytty lannoite

Kovassa testikäytössä Keko-pisuaari ja istuttava Keko-käymälä ovat jo olleet. Vessakäynnin ohessa käymälävieraat varustetaan tiiviillä tietoiskulla kuivasanitaatiosta ja ravinnekierrosta. Maailma Kylässä –festivaalissa sadat testasivat vessoja, mutta ravinteikkaat tuotokset eivät päädy suoraan maatalouden lannokkeeksi.

– Näitä ei voi vielä käyttää kaikissa tapahtumissa, sillä ei ole olemassa tahoa, joka voisi ottaa vastaan kerätyn virtsan ja ulosteen. Minulla ei ole laillisesti lupaa antaa ruokaviljelyyn virtsaa lannoitteeksi maanviljelijälle. Lannoitteelle pitää saada tyyppihyväksyntä ennen kuin sitä voi antaa eteenpäin, Pylvänen harmittelee. 

Helsingin tapahtumien tuotokset päätyivät kaupunkiviljelijöiden lannoitekokeiluihin. Tampereella puolestaan Nekalan siirtolapuutarha ottaa käymäläjätteitä omiin kompostointilaareihin lannoitteen jatkotuotantoon. 

– Toivottavaa olisi, että tulevaisuudessa Kekon tyyppiset ratkaisut tapahtumissa yleistyvät ja myös lainsäädäntöä saataisiin muokattua siten, että käymälälannoitteen hyötykäyttö myös kaupallisessa viljelyssä olisi paremmin mahdollista, Pylvänen toivoo.

Maailma kylässä -tapahtumassa nuuhkin melkein pää säiliössä, eikä haissut sittenkään.

Riikka Pylvänen

Hajuton ja kevyt

Tapahtumakäyttöinen kuivakäymälä on kiinnostanut lukuisia yhteistyökumppaneita. Keko kiertää kesällä viidellä eri paikkakunnalla.

– Tämä on kohtuullisen helppo siirreltävä, mutta kokoamiseen menee noin tunti. Vessa painaa 50 kiloa ilman betonisokkeleita, ja pakettiautoon mahtuu kaksi käymälää.

Arkkitehti Riikka Pylväsen mukaan myös kemikaalikäyttöisistä bajamajoista voisi tehdä kuivakäymälöitä. Vessan käyttäjän näkökulmasta suurin etu on se, että Keko ei haise, toisin kuin kemiallinen käymälä. Testikäynti oli tosin tapahtuman alkumetreillä, lieköhän tuoksu yhtä hyvä loppuillasta?

– Kyllä tuoksuu ihan yhtä hyvältä. Maailma kylässä -tapahtumassa nuuhkin melkein pää säiliössä, eikä haissut sittenkään, Pylvänen nauraa.

Keko poikkeaa hieman perinteisestä kesämökin huussista.

– Tämä on erotteleva kuivikekäymälä. Virtsa tulee laariin ja ulosteet taaemmaksi sammalrouhekuivikkeen sekaan. Vivusta painaen saa lisää kuiviketta. Kun sanko on täynnä, sen voi siirtää taakse ja takana olevassa sangossa jätteet alkavat kompostoitua.

Keko-käymälässä ei myöskään törmää kemiallisen vessan haisevaan ja lainehtivaan avoimeen virtsapönttöön.

– Koska virtsa menee suoraan ulos säiliöön, hajua ei tule. Lisäksi tuuletus ei toimi istuinosan kautta vaan suoraan ulos, Pylvänen selventää.