1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taiteilijan työ saa suuren yleisön moottoritiellä

E18 Kotka-Koskenkylä -tien 53 kilometrin osuudelle toteutetaan yhdeksään eri kohtaan tietaidetta. Kokonaisuus on valmis syksyyn mennessä.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

Tiistaina Ruotsinpyhtäällä viriteltiin paikoilleen 1200 kiloa painavia rautakuoria. Kyseessä on E18-tien somistus tietaiteen keinoin. Rautakuoret nousevat siltapilareihin muistuttamaan Ruotsinpyhtään teollisuushistoriasta.

Paikan päällä työtä olivat tiistaina seuraamassa myös projektissa mukana olleet taiteilija Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä ja arkkitehti Eevaliisa Härö Ramboll Finlandista. Pelkkien insinöörien rakennelmista ei siis tällä kertaa olekaan kyse.

- Taide ei ole tässä projektissa mikään sellanen alleviivattu, irrallinen tai jollain prosenttiperiaatteella jälkeenpäin ympäristöön tuotu elementti, vaan se on yhdistetty koko suunnitteluprosessiin, toteaa taiteilija Tuula Lehtinen.

Tulevaisuuden visio on älytie

Arkkitehti kuvailee yhteistyötä taiteilijan kanssa hedelmälliseksi.

- Näin syvällisesti taiteilijan kanssa en ole koskaan ollut tiehankkeessa mukana. Tämä on siksi ollut todella kiinnostavaa, sanoo arkkitehti Eevaliisa Härö.

Arkkitehti katsoo mielessään kuitenkin jo tulevaisuuden tie-estetiikkaan.

- Tietotekniikan lisääntyessä visiota voisi nimittää älytieksi. Siinä ajaja saa kaikenlaista informaatiota ajon aikana esimerkiksi tien lähistöllä pidettävistä festareista tai vaikkapa myyjäisistä, Härö pohtii.

Suurin osa Koskenkylä-Kotka -tien tietaidetöistä on vielä kesken. Ne valmistuvat syksyyn mennessä, jolloin myös moottoritie kokonaisuudessaan avataan liikenteelle. Kesän aikana tietaidetta on rakenteilla myös Hamina-Vaalimaa -tieosuudelle.