Kiistellyt yt-neuvottelut päättyivät Itä-Suomen yliopistossa: enintään 35 ulos terveystieteistä

Terveystieteiden tiedekunnasta irtisanotaan enintään 35 työntekijää. Lisäksi kuusi lomautetaan ja yksi osa-aikaistetaan.

Kotimaa
Yliopiston henkilökunta kävelee ulos tiedotustilaisuudesta.
Riikka Nurmi / Yle

Itä-Suomen yliopisto irtisanoo vähemmän henkilöstöä terveystieteiden tiedekunnasta kuin aiemmin arvioitiin. Tiedekunnasta irtisanotaan enintään 35 työntekijää. Lisäksi enintään kuusi lomautetaan ja yksi osa-aikaistetaan. Yliopiston rehtori Perttu Vartiainen päättää asiasta vielä tällä viikolla.

Aiemmin yliopisto arvioi irtisanovansa tai muuten vähentävänsä terveystieteistä jopa 70 ihmistä.

– Henkilöstö on ollut tyrmistynyt, vaikka irtisanottujen, osa-aikaistettujen ja lomautettujen määrä pienentyi odotetusta, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko:n pääluottamusmies Antero Puhakka kertoo tunnelmista yliopistolla.

Rehtorin mukaan irtisanomisten syyt olivat puhtaasti taloudelliset: tiedekunta teki isot tappiot viime vuonna ja irtisanomiset auttavat talouden takaisin tasapainoon. Viime vuonna tiedekunnan talous oli noin 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Juko:n mukaan yt-neuvotteluprosessi ei mennyt asianmukaisesti, ja järjestö kiisti yliopiston hallituksen tekemän päätöksen. Kantelut tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle. Käsittelyn aika on 4-6 kuukautta, jonka jälkeen selviää menettelikö yliopisto lainmukaisesti. Toinen kiistakysymys on, noudattiko yliopisto yhteistoimintalakia. Jukon mielestä kuuden viikon neuvotteluaika ei täyttynyt.

Tiedekunnan toimintaan vähennykset iskevät kaikkiin yksiköihin. Toimenpiteistä suuri määrä kohdistuu kuitenkin lääketieteiden laitokseen. Rehtori Perttu Vartiainen uskoo, että vähennyksillä ei ole vaikutusta vahvaan terveystieteiden yksikköön.

– En usko, että vähennyksillä aiheutetaan tiedekunnan tasolla mitään pysyvää vammaa. Terveysalojen keskittymä tulee olemaan yhtä vahva jatkossa kuin se on tällä hetkellä, Vartiainen toteaa.

Yt-neuvottelut päättyivät viime keskiviikkona.