1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Forssassa nuorten työllistäminen pelastaa vaatteita kiertoon

Nuorten työpaja TexVex on kierrättänyt muutamassa kuukaudessa Forssassa tuhansia kiloja vaatteita. Samalla se on onnistunut työllistämään paikallisia nuoria. Vain pieni osa suomalaisten vaatteista löytää uuden käyttäjän.

Kotimaan uutiset
Forssalaislapset tuunaavat tekstiilejä TexVexissä
Päiväkotilapset pääsivät tuunaamaan tekstiilejä TexVexissä, kun kierrätyskissa Kätmän opasti kierrätyksen saloihin.

Forssassa tekstiilien kierrätys on tuonut uusia työmahdollisuuksia nuorille. Hämeen ammattikorkeakoulun hankkeesta syntynyt kierrätyspaja TexVex aloitti toimintansa maaliskuussa. Se on löytynyt lyhyessä ajassa lähes kymmenelle nuorelle.

Kokonaisuudessaan vaatteiden kierrätys on vielä lapsen kengissä, sillä vain pieni osa Suomeen tuoduista ja täällä valmistetuista vaatteista saa uuden elämän.

Tekstiilien kierrätyspaja on kerännyt muutamassa kuukaudessa 3000 kiloa vaatteita. Uusi vaihtoehto on otettu Forssassa ilolla vastaan.

– Tällaista toimintaa on odotettu. Kun ei sinne kaatopaikalle ja jätteeksi halua tekstiiliä viedä, niin nyt se on mahdollista meille ilmaiseksi tuoda, kertoo vastaava pajaohjaaja Helena Käppi.

Pajassa yhdistyvät työllistäminen ja hyötykäyttö

Vaatteiden kierrätystä on varaa kasvattaa, sillä toistaiseksi vain pieni osa tekstiileistä saa uuden elämän. Texvexin filosofian mukaan paita jatkaa paitana, jos se vielä kelpaa päälle. Käytöstä poistetut tekstiilit myydään muun muassa kolmannen sektorin toimijoille. Helena Käpin mukaan myös uusien työmahdollisuuksien luominen nuorille on TexVexin toiminnassa tärkeää.

– Toiminta Forssassa on kaupungin nuorten työpajan toimintaa. Eli kyllä tässä mennään nuorisotakuu ja nuoret ihmiset edellä. Eli me saadaan täysin uusi pajatyömuoto tekstiilivastaanotossa, lajittelussa ja eteenpäin ohjaamisessa.

Helena Käppi uskoo, että mahdollisuuksia on enemmänkin, jos tekstiilit saadaan kiertoon, eivätkä ne päädy mätänemään kaatopaikalle.

– Toivon mukaan ja uskon siihen, että yhtä hienosti kuin lasi ja metalli tai patterit mielletään kierrätettäväksi tavaroiksi, niin kyllä se tulevaisuudessa on myös tekstiili.

Lue seuraavaksi