Töhritty tunneli saa uuden ilmeen Iisalmessa – asialla opiskelijat ja brasilialainen katutaiteilija

Iisalmen rautatieaseman tunneli saa päivitetyn ilmeen, kun kuvataidekoululaiset maalaavat töhryjen päälle uuden kuvituksen. Kuvien ajatuksena on antaa ohikulkijoille iloisia ajatuksia ja tuoda siistimpää ilmettä katukuvaan.

Kuva: Yle / Kaisu Jansson

Kun Iisalmen kaupungin töhritty ilme alkoi kyllästyttää kaupunkilaisia, paikalle kutsuttiin paikalliset taidekoululaiset ja brasililainen katutaiteilija. Töhryjen tilalle haluttiin jotain siistimpää ja projekti kauniimmasta kaupungista lähti liikkeelle.

Iisalmen tunneliprojektin idea lähti kuvataidekoululaisen Veera Kokkosen tunneleista valokuvatuista kuvista. Kuvien pohjalta syntyi ajatus rautatietunnelin uudelleen maalaamisesta. Nyt kuvataidekoululaiset ovat suunnitelleet kuvat, jotka koristavat tunnelia viikon lopulla.

– Iisalmessa on enimmäkseen töhryjä ja ne eivät sovi kaupungin katukuvaan. Sen takia on hyvä, että me teemme siistimpiä teoksia tänne, Veera Kokkonen kertoo.

Brasilialainen taiteilija Fabio Pires on auttanut kuvakokonaisuuden kokoamisessa nuorten omista aiheista. Kokonaisuudessa sekoitetaan piirroksia, maalauksia ja katutaiteesta muistuttavaa tekstuuraa.

– Ajatuksena on tunnelma, josta ihmisille voisi tulla iloisia ajatuksia. En halunnut päättää mitään tiettyä teemaa, vaan koululaiset saivat tehdä siitä, mistä itse innostuvat. Hyvä energia tekemisessä on tärkeää, Pires tuumaa.

Pitkän tunnelin kuvitukseksi tulossa on ainakin vuoristomaisemaa ja ihmishahmoja. Veera Kokkonen on suunnitellut taiteilevansa seinille luurankoperhosen ja peilipallopäisen miehen.

– Haluan, että kuvat herättävät huomiota ja ovat erilaisia kuin entiset sotkut, Kokkonen perustelee aihevalintojaan.

Piresin oma historia juontaa skeittikulttuurista, ja taiteilija yhdistelee taiteessaan monenlaisia tekniikoita.

– Katutaiteen määrä on kasvanut ja muuttunut vuosien varrella. Katutaiteilijat ovat nykyään jopa isoja artisteja, mutta kaikki eivät halua ottaa taiteiluistaan rahaa, Pires kertoo.

Iisalmen kaupunki haluaa siistimmän ilmeen

Tunneliprojekti on osa Iisalmen kaupungin siistimiskampanjaa. Sähkökaappeja töhryistä poistaa kaupungin oma ryhmä ja kuvataidekoulun kohteeksi valikoitui rautatieaseman tunneli.

Kuvataidekoulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Riikka-Liisa Kajanus harmittelee, ettei Iisalmessa ole näkynyt katutaidetta, vaan enimmäkseen töhryjä.

- Kuvataidekoulun projekti on avaus sille, mitä maalien avulla on mahdollista tehdä, Kajanus sanoo.

Luvalliset graffitiseinät sijaitsevat Iisalmen torilla, mutta muita kohteita lailliseen katutaiteiluun ei kaupungissa ole tarjolla.