1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisjääkärit hyppäävät laskuvarjolla Normandian maihinnousun tapahtumapaikoille

Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksiin matkustaa useiden valtion päämiesten lisäksi 950 laskuvarjohyppääjää ympäri maailman. Mukana on myös suomalaisia.

Kotimaan uutiset

Helsinki-Vantaan lentokentältä lähti tiistaiaamuna kohti Ranskaa laskuvarjojääkärikiltalaisten ryhmä. He osallistuvat maihinnousun 70-vuotispäivää juhlistavaan ilmailutapahtumaan, joka alkaa keskiviikkona. Normandian maihinnousun muistopäivä on perjantaina.

Laskuvarjojääkärikiltalaiset hyppäävät Normandiassa entisille taistelupaikoille toisen maailmansodan aikaisista DC-3, eli Dakota-lentokoneista. Suomalaisjoukkueessa on 36 hyppääjää; heidän lisäkseen mukana on maatehtävissä avustavia henkilöitä. Osa hypyistä suoritetaan vanhoissa sotilaspuvuissa, osassa päällä on uudet maastoasut.

– 25 killan osallistujaa on tilannut Englannista toisen maailmansodan aikaiset USA:n käyttämät hyppyvarusteet. Siihen kuuluvat pitkävartiset kengät, housut, takki, teräskypärä ja hyppyhanskat, valotti hyppäämään lähtevä Jarmo Kaipainen vaaleanruskeaa asukokonaisuutta Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Juha Björnman osallistuu heti keskiviikkona maahanlaskuoperaatioon. Björnman sanoo osaavansa kuvitella hieman ennakkoon, millainen hyppy on. Ilmassa tulee olemaan paljon laskuvarjoja, lentokoneita ja meteliä.

– Olin vuonna 1982 varusmiehenä Utissa Laskuvarjojääkärikoulussa. Meillä oli sielläkin Dakotoita käytössä ja parhaimmillaan hyppäsimme kolmesta Dakotasta. Nyt kun menemme ja Dakotoita on kymmenen ja ne kaikki lentävät vierekkäin, niin sanoisin, että kun kuulet yhden Dakotan, se on makea soundi. Kun kuulet kahden äänen, se on ihanaa. Kun kuulet kolmen äänen, olet taivaassa.

Jarmo Kaipainen kuvaa tapahtumaa once in a lifetime –tilaisuudeksi. Hän arvelee kaikilla hyppääjillä olevan tunteet pelissä, kun hyppykoneen ovelle mennään.

– Vastaavaa kokemusta tällainen joukkue ei varmaan toiste tule tekemään, Kaipainen sanoo.

Yle Uutiset/Mira Stenström

Lue seuraavaksi