Liperin yläkoululaiset mahtuvat saman katon alle

Keväällä liperiläisiä puhuttaneeseen koulukeskuksen tilaongelmaan on löytynyt ratkaisu. Noin 600 oppilaan opinahjosta uupuneet kaksi luokkatilaa rakennetaan Liperin koulun ruokalaan. Tämä tarkoittaa sitä, että koulukeskuksen ruokalasta tulee monitoimitila.

Liperi
Liperin koulun rehtori Jouni Hyttinen.
Jouki Väinämö / Yle

Liperin kaikki yläkoululaiset mahtuvat sittenkin kunnan koulukeskukseen.

Kun valtuusto päätti tammikuussa lakkauttaa Viinijärven yläkoulun ja keskittää yläkouluopetuksen koulukeskukseen, kasvoi kirkonkylän koulun oppilasmäärä lähes 200:lla.

Tulevalla syyslukukaudella Liperin koulussa on oppilaita kaikkiaan noin 600. Lisää opetustiloja haeskeltiin keväällä jopa läheisestä kotimuseosta. Suunnitelmissa oli myös viipalekouluratkaisu, mutta nyt kunta on päättänyt tehdä ruokalasta monitoimitilan.

Ruokalasta monitoimitila

Liperin koulun rehtori Jouni Hyttinen kertoo, että ruokalaan rakennetaan elokuuhun mennessä väliseinillä kaksi opetustilaa, jotka muuttuvat päivittäin pariksi tunniksi takaisin ruokalaksi.

– Luova ratkaisu syntyi viime viikolla, ja että voitaisko me näitä ruokalan tiloja käyttää hiukan toisen tyyppisessä oppimaisemassa silloin, kun ei olla ruokatunnilla. Neljäksi tunniksi päivässä saisimme kaksi luokkatilaa tästä sitten syntymään.

– Yläkoulussahan mennään aineopetusluokkien mukaan, niin kyllä näistä saadaan sellaiset tilat, että löytyy oppiaineita, joissa nämä toimii oikein hyvinkin, rehtori Hyttinen sanoo.

Myrsky laantunut?

Noin 600 oppilaan Liperin koulu on lajissaan suurehko, mutta ei suurin. Hyttisen mukaan monessa suomalaisessa kirkonkylässä toimii vastaavankokoinen ala- ja yläkoulu eskarilaisineen.

Kyllä me tänne mahdutaan.

Jouni Hyttinen

– Meillähän on vuonna 2009 lakanneen lukion jäljiltä aika hyvin luokkatiloja. Kyllä me tänne mahdutaan.

Koulujen lakkauttamiset herättävät aina suuria tunteita. Alkaako Liperissä myrsky pikku hiljaa laantua niin, että koulun käynti voi alkaa syksyllä rauhallisin mielin?

– Kyllähän me on aika paljon tehty töitä sen eteen tässä keväällä, että syksyllä oppilaat pääsisivät aloittamaan turvallisin mielin ja toimivassa ympäristössä. Tämän ratkaisun myötä näyttää, että viimeinenkin kivi on saatu kengästä pois, Jouni Hyttinen sanoo.

Ruokalan muutostöitä ei ole vielä aloitettu, mutta remonttimiehet ovat jo täydessä työn touhussa. He rakentavat muun muassa neljää työskentelytilaa erityisopetuksen tarpeisiin

Liperin koulussa on noin 50 opetustilaa.